Barion Pixel

IGRAJ SE KOT RIMLJAN: TERNI LAPILLI

Odkar je moj sin odkril igro Križcev in krožcev je že leto dni obseden z njo! Zanj je bil pravi izziv ugotoviti, kako nadzirati vse vrste, poskušati blokirati nasprotnika in ciljati na lastno zmago. Toda, ko mu je igra postala manj zabavna (in se je sčasoma naveličal nenehnega izenačenja!), sem hotela najti nekaj podobnega, da bi še naprej treniral svoje možgančke. Tako sem naletela na starorimsko igro “Terni Lapilli”, kar dobesedno pomeni trije kamenčki.

Terni Lapilli (ali »Rota«, kot jo včasih tudi imenujejo), sicer velja za prednika priljubljene otroške igre Križcev in krožcev, vendar ima nekoliko drugačna pravila zaradi česar je veliko bolj zanimiva! Na primer, nikoli se ne more končati z neodločenim izidom! Prav tako je bolj zabavna za odrasle, za kar obstajajo tudi dokazi v vklesanih igralnih podlagah v tleh spomenikov, gledališč, javnih kopališč ali celo cest, po vsem Rimskem imperiju!

Bi se radi preizkusili v tej starodavni igri? Vse, kar potrebujete, je preprosta igralna podlaga (ročno narisana ali pa si lahko prenesete našo) in 3-3 enaki elementi. Mi smo uporabili, na primer, Grapat mandale, ampak tudi frnikole, gumbi in seveda barvni kamenčki se odlično obnesejo!

PRAVILA

1. Igra je za dva igralca. Podlaga mora biti na začetku prazna in vsak igralec izmenično postavi svoje figure na enega od devetih prostih mest. Odločite se lahko kdo bo prvi: na primer, najmlajši igralec, ali pa se preprosto prepustite Fortuni, tako da zavrtite starodavno kocko ali vržete kovanec.

2. Vaš cilj je postaviti vse svoje elemente (npr. mandale) v vrsto, da lahko zmagate igro – vzdolž premera ali v krogu plošče. Obenem pa poskušate nasprotniku preprečiti, da bi storil enako.

3. Ko so vsi elementi postavljeni na podlagi, jih izmenično premikajte. Vedno lahko figurico premaknete le v sosednji in prazen krog po črti (proti sredini ali proti zunanjosti in ob robovih).

4. Mandalo ne smete preskočiti – niti svoje niti od svojega partnerja. In tudi vrste ne morete preskočiti. Figurice se lahko premikajo le v prazne kroge, in ne morejo zasesti istega mesta na igralni plošči.

KLIKNI TUKAJ, DA DOBIŠ IGRALNO PLOŠČO ZA TISK!

SORODNI IZDELKI