Barion Pixel

ZAKAJ JE IGRA VLOG NAJBOLJŠA VRSTA IGRE?

Priznati moram: sovražim igro vlog. Če bi morala izbrati nekaj, česar se res ne maram igrati s svojim sinom, mora biti to. Sem vedno za raznoliko igro z njim, na primer, če želi ustvarjati umetniško zmešnjavo, z veseljem tudi gradim gradove in proge za žogice, ali pa se le crkljam z njim in mu berem zgodbe – vendar, igranje zdravnikov ali gasilcev, enak prizor že petnajstič zapored (seveda, brez prostora za improvizacijo), ni moj tip igre. Ko sem se zakopala v literaturo o razvoju igre, sem sicer poskušala odpraviti svoj odpor, ampak sem se le naučila pretvarjati, da obožujem igro vlog zaradi njega. Kajti ta je za otroke neverjetno pomembna!

Na otroško igro vlog pogosto gledamo, kot na nekaj zabavnega in domišljijskega, a odrasli nekako mislimo, da je njena edukativna komponenta omejena. Konec koncev so sestavljanke ali igre s številkami in črkami zagotovo bolj koristne, kajne? Zadnje raziskave kažejo, da ima prosta domišljijska igra, ki jo vodi otrok, kamor sodi tudi igra vlog, veliko pozitivnih učinkov in je eden najboljših načinov učenja in razvijanja ključnih spretnosti v zgodnjih letih. Poleg tega, pa je tudi super način za sproščanje čustev.

Pozitivni učinki igre vlog pri otrokovem razvoju

Otroci so kot gobe: opazujejo nas in vpijajo vse informacije ter jezik okrog sebe. In potem poskušajo vse to skozi igro osmisliti. Ideje in besede, ki se jih učijo, morajo vaditi – in igralnica jim ponuja varno okolje, v katerem lahko gradijo na svoji samozavesti. Tu se ne morejo zmotiti, nihče jih ne obsoja ali se jim smeje – navsezadnje je to igra in v njej je dovoljeno vse! Zato igra vlog otroke pripravlja na resnično življenje; nanjo lahko gledamo, kot na generalko!

1.Igra vlog poglablja razumevanje odraslega sveta. In samih sebe.

Dramska igra je zares močno orožje v jezikovnem razvoju. Otroci hitro začnejo uporabljati besede, ki jih slišijo pri nas. Igra vlog jim pomaga dojeti moč jezika in razumeti, kako uporabiti te besede v različnih scenarijih ter kakšen učinek imajo na ljudi. Takoj, ko se naučijo zapletenega izraza iz pravljice, ali od nas, prevzamejo dialog, ki zveni odraslo, ga lahko v igri uporabijo in trenirajo. Če je igra družabna aktivnost, se lahko jezika učijo tudi drug od drugega. V prisotnosti starejšega otroka ali odraslega lahko strukturirajo, utrdijo in izpilijo jezik. Domišljijska igra pripomore tudi k razvoju telesne govorice in drugih oblik metakomunikacije, ki sega vse od prepoznavanja pravega trenutka za nasmeh do izražanja samozavesti z držo telesa.

2.Igra vlog poglablja razumevanje odraslega sveta. In samega sebe.

Otroci se ne igrajo le z jezikom – skoraj dobesedno – ampak tudi z idejami. Otroci se ne morejo učiti samo preko opazovanja, pač pa je učenje vedno najbolj učinkovito skozi praktično preizkušanje. S poustvarjanjem vsakodnevnih ali namišljenih situacij in izkušenj se trudijo razumeti in osmisliti svoja opazovanja. Poskušajo razumeti, kaj se je pravkar zgodilo z jajcem, ki ga je mama dala v mešalnik, kaj zobozdravnik počne s tistim zanimivim orodjem, ali kako pravzaprav nakupujemo. In vsi ti scenariji nadalje prinašajo neskončne edukativne priložnosti – ja, točno tiste, na katere smo odrasli tako zelo osredotočeni! Mešanje jajca lahko spontano privede do pogovora o fiziki, kemiji ali zdravi prehrani, med namišljenim nakupovanjem, pa lahko postavite temelje za finančne in matematične spretnosti.

Poleg spoznavanja sveta, z dramsko igro otroci pridobivajo spoznanja o njih samih; kaj jim je všeč in česa ne marajo, kaj jih zanima in kaj vse že znajo. To krepi samozavedanje in samozavest.

3.Igra vlog spodbuja reševanje problemov in iskri domišljijo ter ustvarjalnost

Igra vlog otrokom ponuja morje problemov, ki jih morajo rešiti. Ugotoviti morajo, kako odgovoriti na različne domišljijske scenarije, ali kako rešiti resničen problem, ki se je pojavil pri igri – na primer, kje poiskati pravi material za streho hiše, ki jo gradijo. Pri tem se naši otroci naslanjajo na pomembne kognitivne sposobnosti, ki jih bodo uporabljali do konca življenja. Učijo se načrtovati in izbirati material za svoje stvaritve, spontano raziskujejo material v okolju in povezujejo ideje, da si izmislijo ali ustvarijo kaj novega. Domišljijska igra je temelj ustvarjalnosti in inovativnosti: otroci se ne le učijo o svetu okrog sebe, ampak tudi ustvarjajo lastne svetove. Pri nas smo precej prepričani, da se je pristanek na luni začel prav kot otroška fantazija v igralnici!

4.Igra vlog pripomore k razvoju socialnih in čustvenih spretnosti

Igra vlog je pogosto družabna aktivnost, pri kateri se otroci ne morejo izogniti deljenju idej in sodelovanju drug z drugim. Učijo se komunicirati, postavljati pravila, s katerimi se vsi strinjajo, se izmenjevati, deliti, načrtovati in sprejemati odločitve. Vse te spretnosti so kasneje v življenju ključne! Med igro z vrstniki lahko pride tudi do situacij, kjer ne dobijo vsi, kar bi si želeli. Na primer, ko si več otrok želi biti pomočnik v trgovini, se bodo tisti, ki to niso mogli postati, naučili obvladovati negativna čustva, da se bo igra lahko nadaljevala.

Domišljijska igra krepi tudi empatijo in sklepanje prijateljstev, saj otroke uči upoštevati čustva in vidike drugih. Tudi individualna igra vlog je lahko prav tako koristna za empatično razumevanje. Ko otroci stopijo v čevlje oseb, v katere se prelevijo, se tudi poglabljajo v njih.

5.Igra vlog spodbuja telesni razvoj

Galopiranje na namišljenih konjih, plezanje in spuščanje, kot pri gasilcih, ali bojevanje s pirati – našli bi lahko še nešteto drugih primerov, ki kažejo, da igra vlog pogosto vključuje celotno telo in tako pripomore k razvoju grobe motorike. A ni treba razmišljati tako široko, tudi preprosta dejanja, kot je preoblačenje punčke, mešanje namišljene juhe, ali zbiranje kovancev za plačilo spodbujajo gibanje otrok. Krepitev vseh mišic v malih rokah je nenazadnje bolj pomembno za kasnejše spretnosti pisanja, kot pa na primer učenje črk pri tej starosti! Verjamemo, da se bodo otroci spontano usmerili k stvarem, ki koristijo razvoju, če jim omogočimo svobodno igro.

6.Igra vlog je terapevtska

Čeprav veliko govorimo o kognitivnih učinkih igre vlog, ne smemo pozabiti na nekaj enako pomembnega: igra vlog otrokom omogoča izražanje in sproščanje čustev. Je preprosto terapevtska! Otrok, ki je imel neprijetno izkušnjo z obiskom pri zdravniku ali se sooča s prihodom novega družinskega člana, lahko skozi igro izrazi svoja čustva in premaga strahove in ter travme. Simbolično izražanje otrokom omogoča, da same sebe ločijo od kompleksnih čustev, ki so pretežka, da bi jih neposredno razumeli in obvladali.

Fotografija: Edina Mocz-HorvathVse pravice zadržane.