Barion Pixel

ALI MONTESSORI IGRAČE SPLOH OBSTAJAJO?

Dandanes postajajo vedno bolj prepoznavne in priljubljene različne pedagoške metode, med katerimi zagotovo izstopa tudi pedagogika Montessori. Socialna omrežja kar pokajo od navdiha in idej strokovnjakov in zavzetih staršev, ki jim je ta metoda blizu, posledično pa vedno več proizvajalcev in trgovcev igrač svoje izdelke premeteno poimenuje ali oglašuje z besedo Montessori.

Ampak – ali »igrače Montessori« sploh obstajajo? Na kratko: NE.

Tukaj je skrivnost: igrače Montessori ne obstajajo.

Razlog je preprost: Maria Montessori nikoli ni oblikovala igrač, pač pa je zasnovala različna učna orodja (ali »manipulativne pripomočke,« kot jih poimenujejo strokovnjaki Montessori), ki jih je uporabljala v svoji Hiši otrok za delo z otroki od 3. leta dalje. Gre za didaktične materiale, ki se jih uporablja v institucionalnih okoljih.

Ko torej govorimo o igračah, še posebej za otroke do treh let, bomo verjetno bolj natančni, če jih poimenujemo »igrače po navdihu Montessori« ali »Montessori prijazne igrače«. Ali mogoče še bolje:

Igrače, skladne z vrednotami montessori

Na začetku bi rada nekaj poudarila: čeprav imajo materiali (skupaj s skrbno pripravljenim okoljem) osrednjo vlogo v pedagogiki Montessori, ta alternativni pristop zaobjema veliko več, kot samo fizične predmete.

Ko ugotavljamo, kdaj so igrače skladne s principi Montessori, se je dobro najprej vprašati o temeljnih vrednotah te pedagogike. To nam včasih tudi pomaga razmišljati izven okvirjev. Tudi če imamo doma stvari, ki na prvi pogled niso tipične za svet Montessori, jih lahko z mislijo na principe te metode še vedno smiselno uporabimo. Pri pedagogiki Montessori (ali kateri koli drugi) gre pravzaprav za način razmišljanja!

Kaj torej naredi igrače skladne z idejami Montessori? Poglejmo pobliže njihove značilnosti in pomen.

1.    NAREJENE SO IZ NARAVNIH MATERIALOV.

Pripomočki ali igrače Montessori so navadno izdelani iz naravnih materialov, kot so les, kovina ali steklo. Pedagogi in starši verjamejo, da otroci srkajo vase svoje okolje, zato sta harmonija in minimalistična, preprosta lepota zanje zelo pomembni. Za naravne materiale pa je značilno, da so estetski in da otroke povezujejo z naravnim okoljem.

Spoznavanje čutil in naravnih posledic

Ampak ni vse v lepoti – naravni materiali negujejo tudi naša čutila. Otroci, ki so v prvih letih »senzorični raziskovalci«, spoznavajo svet in se učijo preko vseh čutil. Tako predmeti, ki imajo težo, teksturo, vonj in celo temperaturo, ponujajo veliko informacij in spontano spodbujajo otrokovo učenje.

Poleg tega s predmeti iz naravnih materialov otrok odkriva naravne posledice: če vrže steklen kozarec na tla ali leseno igračo zaluča po sobi, se ta lahko razbije ali zlomi. To je v okolju montessori dragocena priložnost za učenje, ki otroke uči o vzroku in posledici in jih nagovarja k skrbnosti in odgovornosti do svojega okolja in stvari okrog sebe.

Vsaka lesena igrača še ni Montessori.

Če je igrača lesena, pa to še ne pomeni, da je avtomatično skladna s principi Montessori. Pravzaprav je to ena izmed največjih posplošitev, ki jih opažam na področju igrač. Ni le pedagogika Montessori tista, ki ima raje naravne materiale. Prav takšen (ali celo še večji!) pomen jim pripisuje tudi Waldorfska pedagogika. Po drugi strani pa bomo v okolju Montessori našli tudi nekatere plastične predmete. Zakaj?

2. MONTESSORI DAJE PREDNOST REALISTIČNIM IGRAČAM.

Eden izmed razlogov, zakaj naj pedagogi ali starši Montessori izberejo plastično igračo namesto lesene, je ta, da je prva bolj realistična. Metoda Montessori močno poudarja otrokovo povezanost z resničnim svetom, sploh v zgodnjem otroštvu. Resničnost je že sama po sebi za otroke dovolj bogata in čarobna. Je polna neverjetnih novosti, ki otroke navdušijo, bolj kot fantazijske igrače ali risani junaki.

In kako to preslikamo na igrače? Če so vam vrednote Montessori blizu, poiščite igrače brez junakov iz risank ali celo izmišljenih figur, kot so npr.  počlovečene živali ali vile. Bolj kot je igrača podobna resnični stvari, boljša je! Mogoče vas bo bolj pritegnila anatomsko pravilna plastična lutka kot punčka iz organskega bombaža , ali pa boste namesto lesenih živali Holzitger sami od sebe raje izbrali plastične.  

3. »MONTESSORI PRIJAZNE« IGRAČE SO PREPROSTE

Medtem ko so realistični materiali in igrače lahko polni podrobnosti, so drugi izdelki Montessori precej bolj preproste narave. Če vzamemo za primer ta ikoničen Roza stolp, takoj vidimo, da je… enostavno samo roza! Nima drugih barv ali posebnih značilnosti, na njem ni nobenih dodatnih lastnosti, kot so živali, številke ali črke, ki bi ga naredile »bolj poučnega«. Pedagogi Montessori temu rečejo:

Izolacija težavnosti

Deset lesenih kock v stolpu se razlikuje zgolj po velikosti: z izločanjem motečih elementov otroku omogočimo, da se osredotoči na odkrivanje in razumevanje enega koncepta naenkrat. Preprosti materiali so kot povečevalno steklo v otrokovem raziskovanju.

Kaj pa to pomeni za igrače? Starši raje izbirajo bolj preproste igrače, ki spominjajo na materiale iz slavne učilnice Montessori. Čeprav nas zagotovo kdaj prešine, da bi za ta denar morali dobiti več, so, ko potegnemo črto, preprosti izdelki nedvomno vredni svoje cene. Otroci se bodo vanje zatopili za daljši čas, zaradi svoje vsestranskosti pa bodo tudi v kasnejših obdobjih otroštva ponujali vedno nove priložnosti za zabavo in učenje.

Če takšnih preprostih igrač ne najdete, lahko poskusite klasične igrače predstaviti na poenostavljen način ali pa jih otroku ponudite postopoma. Tako bo otrok lažje sam, brez zunanje pomoči, našel koncept, ki se skriva za igračo.

4. »MONTESSORI-KOMPATIBILNE« IGRAČE IN MATERIALI SPODBUJAJO NAMENSKO AKTIVNOST

Materiali Montessori so narejeni z mislijo na preprostost, da otrokom ponudijo priložnost, da lahko samo odkrijejo ključne učne cilje. Vsak material ima zato specifičen namen. In prav »namen« je še ena ključna beseda v svetu Montessori.

Aktivnosti z začetkom in koncem

Otroci se radi vključujejo v smiselne aktivnosti, skozi katere gradijo svoje razumevanje sveta. Igrače ali aktivnosti, ki zanje predstavljajo izziv in imajo točno določen cikel dela, z jasnim začetkom in koncem, lahko ponudijo otrokom podobno izkušnjo kot materiali Montessori. Zato so »Montessori prijazne« igrače in aktivnosti po svoji zasnovi ali predstavitvi običajno zaprtega tipa. To seveda ne pomeni, da pedagogika Montessori nasprotuje odprti igri. Nasprotno! Verjamejo, da vključevanje v namenske aktivnosti hkrati bogati tudi otrokovo odprto igro.

Namensko delo s pravim orodjem

Še en način,  kako otrokom pokazati smisel in namen, je, da jih vključujemo v vsakodnevna opravila in aktivnosti. Uporaba ne le realističnih, ampak kar pravih pripomočkov, in vključevanje v resnična opravila (npr. pomoč pri peki prigrizkov, pometanje drobtinic po obroku) pripomore k urjenju različnih spretnosti in v otrocih vzbuja občutek odgovornosti, pripadnosti in pomena.

5. IGRAČE V OKOLJU MONTESSORI SO RAZVOJNO USTREZNE

Materiali Montessori so zaradi svojega dobro definiranega namena velikokrat označeni kot pedagoški. Včasih celo nekoliko posmehljivo, kot da preveč poudarjajo zgodnje učenje. Ali obratno: takoj, ko je igrača malo bolj poučne narave, je označena kot igrača montessori. A ni tako enostavno!

Montessori prijazne igrače ali materiali nikoli ne silijo otrok k učenju, temveč se jim približajo na njihovi trenutni razvojni točki. Materiali so vedno ponujeni na podlagi natančnega opazovanja otrokovih individualnih interesov in razvojne stopnje. Zato igrače, ki malčke skozi radožive pesmice učijo abecede ali številk, čeprav na to še niso pripravljeni, še zdaleč ne ustrezajo principom montessori. Po slednjih namreč vzgojitelji in starši sledijo otrokovim interesom in mu ponujajo igrače ali materiale, ki so skladni z njimi.

6. IGRAČE SPODBUJAJO PRAKTIČNO UČENJE.

Pedagogika Montessori daje še poseben poudarek na prvih šest let življenja, zato spodbuja učenje in raziskovanje preko praktičnih izkušenj, ne le preko abstraktnih konceptov. Oziroma z besedami Marie Montessori:

»Kar roka naredi, si um zapomni.«

Igrače in materiali, ki se jih lahko dotikamo in jih raziskujemo in ki abstraktne koncepte predstavijo na bolj oprijemljiv način, so zagotovo bolj skladne s pedagogiko Montessori.

Fotografija: Edina Mocz-Horvath. Prikazuje: SumBlox in Grapat mandale.

7. SPODBUJAJO SAMOSTOJNO UČENJE

In nenazadnje – še en razlog, zakaj ne moremo vsake didaktične igrače označiti kot Montessori, je to, da so montessori prijazne igrače tiste, ki spodbujajo otrokovo samostojno učenje in igro. Grajenje samostojnosti je namreč še ena od temeljnih vrednot Montessori. Ni treba, da odrasla oseba razlaga, posreduje ali drugače podpira otrokovo delo, pač pa mora biti otrok sposoben sam razumeti in dokončati aktivnost. Z namenom spodbujanja samostojne igre imajo materiali Montessori običajno vgrajeno kontrolo napake. To pomeni, da se lahko aktivnost izvede samo na en možen način in otroci takoj vidijo, ali so na posameznem koraku ravnali pravilno. Take igrače pripomorejo k samostojnemu raziskovanju in učenju ter obenem krepijo otrokovo samozavest.

To so torej glavne značilnosti, ki sodeč po mojih izkušnjah delajo igrače in materiale bolj ali manj »montessori prijazne«. Če igrača ne ustreza vsem tem kriterijem, še ne pomeni, da je slaba. Preprosto ni tako zelo montessori!

V resnici popolne igrače ne obstajajo. Vedno moramo iskati kompromis med ceno, dostopnostjo in celo našimi osebnimi vrednotami, kot je npr. želja po trajnosti. Navdih lahko seveda dobimo tudi drugje, morda bo katera druga pedagoška smer bolj skladna z našim razmišljanjem in pogledom na svet. Zato naj ta seznam ne bo zlati standard, ki mu moramo nujno slediti. Nanj raje glejmo kot na nabor koristnih predlogov, ki ga bomo vzeli v roke, ko bomo naslednjič izbirali igrače in poskušali poiskati najboljše za naše otroke. In seveda, naj bo to priročno znanje, ki nas bo zaščitilo pred lažnimi obljubami in marketinškimi triki proizvajalcev in prodajalcev igrač.

Pri Malih nog naokrog lahko najdete uradna, AMI certificirana montessori gradiva za učilnice in šolanje na domu pri proizvajalcih Nienhuis in GAM Montessori. (In seveda tudi mnogo več igrač, ki odkljukajo več zgornjih polj, zaradi česar so idealne za uporabo v domu ali celo ustanovi montessori.)