Barion Pixel

SLOVAR IGRE: ODPRTA IGRA IN IGRAČE

Zdi se, da je odprta igra trenutno na vrhuncu. In popolnoma razumemo! Ne le, da razumemo, temveč smo tudi eni izmed največjih oboževalcev odprte igre, ki to z veseljem na glas poudarjamo!

Zakaj? Zaradi preprostega razloga: ker je odprta igra povsem fantastična! Spodbuja eksperimentiranje in reševanje problemov,  gradi temelje za prihodnjo ustvarjalnost in otroke zaposli za dolgo, dolgo časa!

Toda kaj točno pomeni odprta igra? Kakšne so njene prednosti? In kako sploh izgledajo odprte igrače?

Če ste novi v našem majhnem čarobnem svetu, in če se vam vsa ta vprašanja podijo po glavi, potem pa dajmo poiskati skupaj odgovore in razvozlati naš Slovar igre! Pa začnimo!

KAJ SO ODPRTE IGRAČE?

Začnimo najprej, kar z besedo »odprta!« Prav tako, kot je lahko odprt pogovor, nebo, vprašanje ali naša srca in glave. Če bi lahko našli besedo v pravem slovarju, bi bila njena definicija s tem v mislih zagotovo takšna:

»Odprta« (pridevnik)

  1. brez določenih mej; široka, neomejena, neovirana;
  2. odprta za spremembe; prilagojena na razvoj potreb ali situacij;
  3. dovoljuje ali je zasnovana tako, da omogoča spontane in nevodene odzive.

Iz tega ni težko razbrati, da je odprta igra v resnici igra brez meja ali kakršnih koli pričakovanj. Odprta igra je nestrukturirana igra!

Zatorej odprte igrače pridejo brez priloženih navodil ali določenega namena, ampak nas posledično navdihnejo (in seveda naše otroke) za igro na sto in en način. Če jih podate različnim otrokom, se bodo najverjetneje spomnili zelo raznolikih načinov igranja z njimi. Enaka igrača bo uporabljena povsem drugače pri različni starosti in razvojnem obdobju, glede na njihove zmogljivosti, interese in domišljijo – ali celo zaradi nedavnih izkušenj in doživetih čustev.

To pa  je zaradi tega, ker je odprta igrača oblikovana s predpostavko, da je 90% del otroka in 10% igrače. Otroku namreč dovoli, da je neposredno vodja svoje igre in mu dopušča veliko manevrskega prostora za vnos samega sebe. Tipično pereče vprašanje, ki se pojavlja pri starših, ko izbirajo igralne stvari za svoje otroke, je tu obrnjeno v drugo smer: ne gre se namreč za »kaj igrača lahko naredi za otroka«, temveč »kaj lahko otrok naredi z njo?«

POGLEJMO SI PRIMER IZ RESNIČNEGA ŽIVLJENJA

Oglejte si na primer te Grimm’s skodelice! Uporabi se jih lahko za vstavljanje ali gradnjo stolpa, lahko pa postanejo tudi krožniki za domišljijski obrok ali pohištvo v hiši za punčke!

Podobne so tudi kocke za gradnjo, mandale, svilene rutke ali legendarna Grimm’s mavrica, ki omogočajo neskončno možnosti igre. Ampak zakaj bi se ustavili le tu? Videli smo naše otroke, kako se igrajo s kamenčki, paličicami, vrvicami, praznimi kartonastimi škatlami, kuhinjskimi lonci ali papirnatimi rolicami… in to je le nekaj primerov,  koliko odprtih materialov že imamo v naših domovih naokoli!

Ključ do odprte igrače ali materiala je preprostost. Manj kot je definirana, več prostora dopušča za otrokove ideje. 

TOREJ, KATERE SO PREDNOSTI ODPRTE IGRE?

Kot smo že prej omenili, odprte igrače se srečajo z otrokom tam, kjer se trenutno nahaja. Raznolikost pušča prostor zanje, da (med igro) raziskujejo in delajo na stvareh, ki jih zanimajo. Spodbudi jih k raziskovanju in kasneje še k domišljanju ter ustvarjanju.

Ker je usmerjena bolj na sam proces, kot pa na končni rezultat, odprta igra spodbuja radovedno miselnost in pozitiven odnos do eksperimentiranja z novimi koncepti in idejami. Spodbuja inovativen način reševanja problemov in je kot napajalnik ustvarjalnosti in domišljije. Navsezadnje pa še dovoli otrokom, da si lastijo svoje ugotovitve in spoznanja.

KAJ PA »ZAPRTE IGRAČE«?

Če govorimo o odprtih igračah, potem moramo povedati tudi nekaj o »zaprtih« igračah, kajne? Torej, kaj sploh so to?

Imenujemo jih zaprte igrače, saj so nekoliko bolj omejene v uporabi: imajo namreč le en sam namen, kot na primer tiste igrače za enkratno uporabo, ki se jim prižgejo lučke ter zvoki, ko otrok pritisne na gumb. Zaprte igrače pa včasih dobijo slab sloves zaradi teh »razvedrilno-usmerjenih igrač« – in roko na srce, tudi mi ne vidimo veliko vrednosti v njih.

Ampak ne hitite z metanjem stran vseh zaprtih igrač! Ker v nekaterih se skriva veliko več, kot pa lahko vidimo na prvi pogled.

NISO VSE ZAPRTE IGRAČE TAKO SLABE

Samo pomislite: ko se vaš otrok usede z razvrščevalnikom oblik ali stolpom za zlaganje; ko začne delati na svoji sestavljanki ali ko se želi igrati z igralnimi kartami ter dominami, tudi takrat izbira zaprte aktivnosti. Vsaka izmed igre ima točno določen namen in pravila ter precej jasno določen začetek in konec – pravilnost igre se odraža le na en sam način.

Zaprti materiali, ki zahtevajo več aktivnega sodelovanja z otrokove strani (namesto svetlikajočih luči na baterije), pa so dejansko enako čudoviti in obvezni, kot odprte igrače! Le služijo nekoliko drugačnemu namenu.

Zaprte igrače pridejo z dobro definiranim ciljem: ne glede na to ali gre za razlikovanje velikosti, barvno ujemanje ali menjanje vlog, običajno ciljajo le na določene veščine ali pa jih poglabljajo. Je kot intenzivno treniranje ene same stvari! Pogosto vključujejo več korakov, ki pomagajo otroku pri načrtovanju vnaprej in kasneje še pri razumevanju zaporedja korakov. Učijo jih o ciklu dela in vzdrževanju neprekinjene pozornosti. In te majhne sposobnosti za prihodnje reševanje problemov so enako pomembne, kot domišljija!

URAVNOTEŽENA IGRALNA POLIČKA IMA OBOJNE

Zaprti materiali dajo otrokom občutek za smisel, red in dosežek – medtem ko odprte igrače ponujajo prostor za kreativnost in svobodo. Ali niso torej obojni nujni za celostno razmišljanje? Mi smo prepričani, da so!

Zato verjamemo, da bi na vsaki igralni polički, vedno moral biti prostor za obe kategoriji igrač, saj otroci resnično potrebujejo oboje. Torej, kot starši morate poiskati pravo ravnovesje za svojega otroka, ki ustreza njegovemu temperamentu in razvojni stopnji.

ODPRTA IGRA IZGLEDA DRUGAČE NA VSAKEM RAZVOJNEM OBDOBJU

Če že govorimo o razvojnih obdobjih, pa se dajmo še tukaj malce ustaviti: ker se odprta igra razlikuje na posameznih razvojnih stopnjah, odprte igrače najverjetneje ne bodo vedno uporabljene na enak način. In to je nekaj, kar ne moremo dovolj poudariti – pomembno je, da razumemo, kako se naši otroci igrajo na različnih stopnjah (preden v razočaranju ugotovimo, da je velika lesena mavrica zaenkrat ostala še nedotaknjena doma)!

Čeprav smo že omenili, da so odprte igrače lahko super za razvijanje domišljije, pa obstaja možnost, da vaš malček še ni začel razvijati simboličnega mišljenja, ki bi mu omogočilo takšen način igranja. In čeprav je mavrica že pri vas doma, se ne bo še spremenila v tunele in hišice za punčke, Grapat kovančki pa ne bodo uporabljeni kot igralni drobiž v supermarketu.

To pa je zato, ker malčki še vedno eksperimentirajo s fizičnimi lastnostmi predmetov in se posvečajo t.i. “shematski igri.” Takrat radi zlagajo, povezujejo, nizajo, polnijo in praznijo stvari. Preden lahko začnejo obračati stvari v svoji glavi, jih morajo najprej veliko obračati v svojih rokah!

In na tej stopnji boste najverjetneje ugotovili, da je vaš otrok bolj zainteresiran v zaprte igrače, kot so razvrščevalniki oblik, zlagalniki ali klasične igre s kladivi (za tolčenje), saj zadovoljijo to potrebo. Tudi preprosti in odprti materiali lahko s tem razumevanjem dopuščajo veliko prostora za fizično raziskovanje. Grimm’s skodelice, ki smo jih prej omenili, so super za zlaganje, sortiranje in polnjenje – preden naš otrok zrase in se skodelice začnejo spreminjati v posode, bobne ali karkoli drugega iz otrokove bujne domišljije.

ODPRTA IGRA JE NAČIN RAZMIŠLJANJA

Še ena stvar, ki jo radi poudarimo, ko pogovor nanese na odprto igro je, da je bolj način razmišljanja. Kar pomeni, da so lahko vse igre odprte, če so nestrukturirane in vodene s strani otroka.

Kakršna koli igrača ali material sta lahko uporabljena na odprt način: sama sem že videla svojega otroka, da uporablja koščke sestavljanke za gusarski zaklad; spomnil se je svojih lastnih pravil za Enka karte; bila pa sem tudi priča, ko so figure namiznih iger oživele in postale del njegove posebne zgodbe. Otroci se velikokrat igrajo na odprt način povsem naravno. Imajo namreč radoveden um in spodbujanje tega tipa igre ga ohranja polnega radovednosti še naprej.

Različni tipi igrač, ki jih izberemo zanje, vsekakor lahko vplivajo nanje, ampak sedaj vemo, da skrivnost ni le v njih! Odprta igra je tudi avtentična miselnost z naše strani: puščanje svobode našim otrokom, da ugotovijo, kako se lahko igrajo z določenimi materiali. To pomeni, da moramo včasih globoko vdihniti in narediti dva koraka nazaj, namesto, da se vmešavamo, jih vodimo ali popravljamo, kako naj se igrajo. Na takšen način, ko bodo morali biti pripravljeni izven okvirjev (igrač), bodo zagotovo pripravljeni.

Fotografija: Teja Lazar & Edina Mocz-Horvath. Vse pravice pridržane.