Barion Pixel

LJUBEZENSKA PISMA PTICAM ZA GREGORJEVO

Sonce se še ne zadržuje veliko časa. Igra se skrivalnice z nejevoljnimi deževnimi oblaki, zato moramo zunaj še vedno nositi najtoplejši zimski plašč.

Kljub temu je v zraku čutiti spremembo: nekako drugače se čuti in diši. In če pozorno prisluhnete, lahko na vrtu slišite mali pevski zbor, ki vsak dan poje malo glasneje in bolj navdušeno med dvema epizodama plohe. Pomlad je že za vogalom in čez nekaj dni bodo naše ptice, ki se zdaj šele ogrevajo, pripravljene na nastop: 12. marca bodo naznanile prihod nove sezone!

PRAZNOVANJE GREGORJEVEGA

Ko gre za praznovanje narave in letnih časov, ni bolj prijetnega slovenskega praznika kot je Gregorjevo – tradicionalni dan z ljudskega koledarja, ki nosi ime po Svetem Gregorju.

Razlog, zakaj Slovenija praznuje obračanje kolesa deset dni prej kot ves preostali svet, ni zaradi tega, ker smo nepotrpežljiv narod, ali pa imamo več sreče z vremenom v marcu, kot drugi. Gre se predvsem za stare cerkvene koledarje. Prvotno je praznovanje svetega Gregorja – velikega papeža iz 6. stoletja, zavetnika učencev, učiteljev in glasbenikov – sovpadalo s prvim pomladnim dnem. Ko pa se je dobrih deset stoletij pozneje pojavila reforma julijanskega koledarja, se je v zavesti ljudi praznik ohranil kot začetek pomladi, čeprav se je datum uradno premaknil nazaj.

GREGORJEVE TRADICIJE: DOBRODOŠLICA SVETLOBI

Če ste dovolj pozorni, boste opazili, da so se spremembe v naravi že začele dogajati v teh desetih dneh: sončni žarki so vse močnejši, na drevesih pa se pojavljajo prvi pogumni popki. Sveti Gregor namreč po izročilu vrača svetlobo v naše dni.

V starih časih je bila tradicionalno to prelomnica v letu, ko delavcem ni bilo treba več klečati pod oljnimi ali petrolejskimi svetilkami. V krajih z dolgoletno tradicijo obrtništva, kot so Železniki, Tržič, Kropa ali Kamna Gorica, so ljudje pripravljali majhne plavajoče košare ali cokle, jih prižigali in metali v bližnje reke in izvire. To je bilo simbolično dejanje, ki je pomenilo, da so “vrgli luč v vodo” in ji pustili, da odnese stran vse skrbi in tegobe zime.

Danes je ta običaj v omenjenih krajih še vedno živ: otroci in učenci zdaj izdelujejo umetniške plavajoče hiške in čolne (t.i. “gregorčke”) iz okolju prijaznih materialov, jih prižigajo z majhnimi svečkami in jih 11. marca zvečer pošljejo po reki. Prihod pomladi tako postane resnično čaroben dogodek.

NA GREGORJEVO SE PTIČKI ŽENIJO

Gregorjevo ni le praznik svetlobe, temveč tudi praznik prave, trajne ljubezni – slovensko valentinovo, če hočete. Ljudsko izročilo pravi, da se na ta dan ptice združijo v zakonski stan, zato njihov zborček tako glasno poje!

V preteklosti so starši na drevesa in grmovje skrili nekaj potice, kruha ali drugih dobrot, kot pogostitev za ptičjo poroko. Seveda pa, če ptički niso mogli jesti, so jim otroci pomagali uloviti in so se še sami veselo pogostili!

Po starem izročilu si lahko ptičke v zakonu ujel le, če si šel v grmovje bos.

(OD)IGRANJE NAŠE VLOGE: OHRANJANJE GREGORJEVEGA ŽIVEGA

Ob tem posebnem slovenskem prazniku, povezanem z naravo, je naš priljubljeni lokalni izdelovalec igrač Primož Rojc letos za vas izdelal nekaj posebnega, z namenom ohranjanja tradicije.

Dve naši najljubši lokalni ptici, modra sinica in taščica, sta se pod njegovimi rokami spremenili v otroško igračo, ki vabi najmlajše k cenjenju narave med igro. Igračam so za omejen čas* priložena tudi posebna, premišljena darila (lesena ptica, nekaj semen in pisana razglednica), ki vas vabijo k ustvarjanju lastne družinske tradicije ob tem starem prazniku in k proslavljanju ptic, naših najboljših vrtnih prijateljev.

*Paketi v posebni omejeni izdaji bodo na voljo od 10. marca naprej. Darila so vključena v paket v promocijski dobi (10.-17.03.2023) ali do konca zaloge. 

IDEJE ZA GREGORJEVO: LJUBEZENSKA PISMA NAŠIM PTICAM

Naredite pomladni venček in ga okrasite s ptico. Primož je vsem šivankam priložil še edinstveno ročno izrezljano leseno ptičko. Naša zamisel je, da vas povabimo, da se z otroki odpravite na pomladno pustolovščino in naberete nekaj vej z mačicami (in če ne želite motiti ptic, se vsaj sprehodite okoli grmovja po tihem, če že ne bosi kot v starih časih!). Doma lahko iz njih naredite pomladni venček in leseno ptico obesite ali ugnezdite na sredini.

Igrajte se skrivalnice v naravi. Ptička lahko uporabite tudi za igrivo skrivanje v naravi. Namesto da bi iskali ostanke peciva s ptičje poroke, lahko leseno ptico skrijete na vrtu ali v bližnjem parku, obešeno na drevesno vejo ali grm. Kdo jo bo prvi našel? Aktivnost ima navdušenje iskanja in nabiranja velikonočnih jajčk, le da se nekoliko bolj naslanja na naravo in naše domače običaje.

Fotografija: Jasmina Lozar (@wildandkindmama).

Nekaj priboljškov pustite tudi pticam. Medtem ko otroci zagotovo raje grizljajo pecivo, bodo ptice morda cenile kakšen drug priboljšek. Zato je Primož novim igračam priložil paket semen za ptice. Velikokrat mislimo, da lahko s prihodom pomladi nehamo hraniti svoje vrtne prijatelje, vendar v resnici zaloga hrane zanje doseže vrhunec šele sredi poletja. Ker so ptice sredi paritvenega obdobja, potrebujejo tudi več energije (in s tem več naše pomoči!), kot kdaj koli prej. Zato je priprava prave, pticam-prijazne pojedine lahko pravo dejanje (ptičje) ljubezni! Semena lahko razporedite tako, kot so, ali pa se najprej lotite zanimive družinske dejavnosti: pripravite prave ptičje pogače in jih skupaj skrijte v grmovje! Kot vezivo lahko uporabite navadno želatino, zmes pa lahko oblikujete v pekaču za krofe. Lahko pa jih tudi z žličko oblikujete v katerikoli modelček za piškote, da dobijo drugačno obliko – na primer srčke! Preden se strdi, vanje vstavite vrvico in že je tu: vaše poročno darilo za ptice, ki ga lahko obesite!

Opazujte in prepoznavajte ptice. Primož je igrači priložil tudi razglednico s čudovito, realistično fotografijo ptice. S tem želi otrokom pomagati, da svojo igračo povežejo z naravnim svetom. Razglednico lahko vzamete s seboj na sprehode in jo poskušate povezati s pticami, ki jih vidite v okolici. Kratek opis na hrbtni strani prav tako prinaša drobtinico znanja o našem pernatem prijatelju.

Razširite ljubezen (do narave) z ljubezenskim pismom. Voščilnico lahko seveda uporabite za praznovanje ljubezni (splošne ali do narave) na naše lastno slovensko valentinovo. Na priloženo razglednico lahko z otrokom napišete anonimno ljubezensko pismo ali pismo prijaznosti in ga pustite v sosedovem poštnem nabiralniku ali pa nekje na javnem mestu: na primer v knjigi iz knjižnice ali na mizi v kavarni.

VEČ PTIČIC