Barion Pixel

GRAPAT: ZGRADI SI SVOJE SREČNO MESTO!

GRAPAT NOVOSTI 2023

»Ne morem doseči ograje tega ogromnega stopnišča!« Zakaj hodiš tako hitro in stiskaš mojo dlan?« »Zakaj ne smem sedeti na travi?« »Žejen sem, ampak pivnik je previsoko.« »Hočem se igrati v mestu, ne pa na igrišču!« »Povsod so avti – kje lahko vozim svoje kolo?« »Ali je kakšna restavracija, kjer sem lahko glasen?« »Ne puščam svojih prstnih odtisov na vitrinah, da bi te razjezil – sem le radoveden!« »Zakaj puščate vse te zanimive stvari po tleh, če jih ne smem pobrati?« »Želim si, da bi se lahko dotaknil stvari v trgovini!«

Predstavljajte si mesto, kjer otroci ne poznajo takšnih misli! Mesto, kjer lahko tekajo prosto, kot v gozdu! Predstavljajte si svet, kjer je prava svoboda igre in dogodivščine dosegljiva vsem otrokom in ne le tistim, ki živijo na podeželju!

Letošnja nova Grapat kolekcija “Happy Place” ponovno prihaja z glasnim manifestom: vabijo nas, da spremenimo mesta v šrečne kraje za naše najmlajše! Preden pokažemo njihove dolgo-pričakovane novosti, ki so sedaj tudi v naši trgovini, bi radi podelili še eno navdihujoče sporočilo iz njihovega novega kataloga!

Če bi radi izvedeli nekaj več o navdihu letošnjih novosti ter o Grapat ustvarjalki, potem pa si preberite naš intervju s Casiano, dušo in oblikovalko teh čudovitih igrač!

OTROCI, ZAVZEMITE MESTO!

»Mesta te naredijo majhnega? Predstavljajte si, kako mora biti šele otroku. Poleg njegove velikosti, pa je tukaj še orkester divjajočih zvokov v živahnem plesu avtomobilov, motorjev, ljudi, avtobusov ter stroboskopski učinek semaforjev in osvetljenih znakov, ob katerih se mesto ne zdi nič kaj prijazno za otroka. Zakaj? Ker je narejeno za odrasle.

Kljub temu otroci vedno najdejo način, da so srečni. Edina težava je, da v takem okolju njihova svoboda postane omejena. Kako jim povedati, da se ne smejo igrati dokler ne pridejo do igrišča, če pa mesto zgleda skozi njihove oči, kot najboljše igrišče, kar jih je kdo zgradil? Kako jim povedati, da se ne smejo dotikati pivskih zamaškov na ulici, ko pa zgledajo popolni za jih vstaviti v odtočne luknje? Kako jim povedati, da morajo večino časa stati pri miru in se obnašati, kot odrasli? Kako jim povedati, da vse postane en velik NE? Ali bi vas to osrečilo?

Otroci imajo v sebi motor, ki je njihov osnovni nagon. Ta motor jim daje moč, da se začnejo plaziti, kasneje hoditi ter naprej žene njihovo radovednost. Je sila, ki je ne morejo nadzirati! Ta nagon potrebujejo, da zavzamejo svet – dobesedno! Celotno okolje morajo raziskovati z vsemi svojimi čutili, da bi ga lahko razumeli in si ga naredili, kot svojega. Mi odrasli temu rečemo »igranje,« zanje pa sta rast in učenje, ki nahranita njihova srca in misli. Kar je tudi enakovredno pravi hrani! Če zanikamo to osnovno potrebo, jih lahko prikrajšamo za iskanje svoje lastne poti. Živeti na igriv način pomeni živeti v svobodi, v prisotnosti trenutka in ni nekaj, kar ima gumb za VKLOP/IZKLOP.

Vse, kar vidijo, postane priložnost za raziskovanje…

Stopnice so tako zelo zanimive! Ko otrok začne tekati po tekočih stopnicah, ki se spuščajo, se igra in uči o višini ter hitrosti: išče priložnost za rast iz okolja. Mi pa nimamo enakih misli, saj naša odrasla glava že razmišlja o vlaku, ki ga moramo ujeti za naš naslednji sestanek – zato v tistem trenutku vidimo stopnice le kot nevarnost!

Ponuditi jim moramo čas, čeprav se zdi, da se naša odrasla življenja v mestu nikoli ne umirijo. Otrok na sprehodu do parka veliko bolj uživa in se tudi več nauči, ko se sprehaja počasi in umirjeno. Ko mu ponudimo ves čas na svetu za igro in raziskovanje; za plezanje na okenske police ali ograje; ko jim omogočimo, da se pogovarjajo o čemerkoli si želijo ali pozdravijo mimoidoče. Druga fascinantna stvar mest je množica vseh posebnih malenkosti, ki jih otroci lahko najdejo (in včasih tudi izgubijo) med takimi sprehodi. Pravzaprav prosti delci niso le čudovita darila mati narave iz posameznih letnih časov – tudi mesto ponuja neskončne možnosti prostih delcev, s katerimi se otroci radi povezujejo, jih odkrivajo in hranijo.

Košček sinje modre ploščice iz bazena, ki so ga našli prejšnje poletje. Prelepo rožnato žlico za sladoled ali morda svetleči vijak na tleh…

“Grde plastične stvari” so lahko predmeti, prežeti z bogatimi teksturami, oblikami in barvami, ki jih lahko otroci preoblikujejo v vse, kar si zaželijo! Naše torbe pa lahko postanejo popoln shranjevalni prostor za prenašanje takšnih naključnih, a želenih zakladov, ki so vedno v pripravljenosti za igro. Prepričani smo, da vsaka mama ali oče ve kako to gre!

Stvar je v tem, da otroci lahko vidijo lepoto vsepovsod. V svojem srcu nimajo prostora za obsojanje ali družbeno pogojevanje. Mogoče moramo mi poskusiti videti svet z njihove perspektive, ne pa od njih pričakovati, da se bodo obnašali, kot mi. Stopite en korak nazaj in dovolite se jim igrati ter opazujte na katerih novih sposobnostih so začeli delati in katere ideje se jim bodo še porodile; na primer, kaj bodo skuhali iz the konfetov, ki so jih našli na svojem rojstnem dnevu. Zagotovo vas bodo presenetili!

Bistvo tega je, da otroci opazujejo in živijo realnost z globokim občutkom iskrenosti. Dovolj je le en pogled, da vidijo slabost strukture in trdo bodo delali, dokler ne odvijejo varovalk tega velikega stroja, imenovanega »optimalno mesto,« umetnega in učinkovitega kraja, ki nam takoj omogoči doseči kraje. S svojimi idejami bodo zaustavili ta funkcionalni kraj in tako naredili prostor za resnično življenje.

Mesta morajo biti vesel kraj. In ne le za odrasle. Otroci imajo enake pravice – tudi njim pripadajo mesta. Torej, zakaj ne bi stvari malce spremenili? Kaj pa če naredimo vsa mesta srečna?

Postavimo se za otroštvo. Dajmo jim glas, ki je glasnejši od prometnega vrveža.

– OTROCI, ZAVZEMITE MESTO!”

Slika iz Grapatove nove kampanje Happy Place, ki prikazuje mavrične cvetove mandale poleg otroških dežnih škornjev na ulici.

GRAPAT NOVOSTI: KOLEKCIJA HAPPY PLACE

1. SREČNO MESTO & FENSI NINS

Grapat Happy Place set, ki vsebuje 40 različnih prostih delcev za igre grajenja in ustvarjalno igro.

Grapat nas je letos presenetil z dvema čudovitima velikimima setoma! Srečno mesto je tisti, ki nosi ime celotne kolekcije. Ne spominja nas le na močno sporočilo kampanje, ampak tudi vabi otroke, da si z njim zgradijo svoje srečno mesto. 40 kosov prostih delcev (“loose parts”) v edinstvenih organskih oblikah nas spominja na naključne mestne zaklade, ki jih otroci lahko najdejo po tleh.

Grapat Fensi nins set, ki vsebuje 12 lesenih mavričnih figuric z zamenljivimi klobuki.

Srečno mesto, ki ga lahko ustvarite, lahko oživijo vaši odrasli in mladi Ninsi – a tudi za nove Fensi Ninse je to lahko srečen dom! Fensi Ninsi so mestni ljudje s ponosom in raznolikimi klobuki! Zraven so priloženi še barviti zamenljivi klobuki, ki v igro dodajo novo dimenzijo!

2. POSTANIMO LUCKY LUCKY!

Če ste pripravljeni na igro in presenečenje, potem lahko izberete tudi novo Grapat škatlo presenečenja. V vintage oblikovani škatli se skriva eden izmed 15 Grapat omejenih izdaj, ki se jih ne najde v drugih setih. In najbolj zabaven del? Izbrani so naključno! Ne boste vedeli, kaj se skriva notri, in ne vemo niti mi! Narejeni so z namenom, da se jih zbere, razdeli, posodi ali izmenja – tako kot smo včasih to počeli s kartami ali nalepkami!

3. NOVE MANDALE: ROŽICE IN BUČE

Seveda pa je tudi mandala kolekcija zrasla! Ali je še kaj prostora v vaših škatlah za paketek ali dva? V letošnjih novih dodatkih se vse vrti okoli buč in začimb, ki prinašajo jesensko zemeljsko toplino v vaše stvaritve.

Seveda pa je tudi mandala kolekcija zrasla! Ali je še kaj prostora v vaših škatlah za paketek ali dva? V letošnjih novih dodatkih se vse vrti okoli buč in začimb, ki prinašajo jesensko zemeljsko toplino v vaše stvaritve. Priljubljene mandala sete z rožicami, pa je Grapat letos spremenil v mavrico! Ali je kdo opazil, da ti zadnji mavrični seti (jajčka, gobice, in sedaj še rožice) ustrezajo enemu letnemu času? Sprašujemo se kateri bo četrti naslednje leto! Gremo stavit na snežinke?

4. YUMMY!

Še en Grapatov set mandal je prejel majhno preobrazbo! Sedaj se prijetno svetijo v pastelnih barvah in so zapakirane z lesenim krožnikom ter dvema lesenima žlicama, za okusen prigrizek v domišljijski igri. Lesene žlice Yummy! so zelo prikupne – ali smo mi edini, ki bi jih uporabili, kot lutke za improvizirano pripovedovanje?

Otrok, ki se igra s setom Grapat Yummy: mešanje kosov z leseno igralno žlico.

5. ŠKATLA STALNOSTI PREDMETA ZA NAJMLAJŠE

Tudi na najmlajše igrivčke niso pozabili! Nova škatla stalnosti predmeta je oblikovana za uporabo z Grapatovimi figuricami, kovančki in obročki, tako da lahko resnično podaljšate uporabo in življenje teh čudovitih odprtih materialov! Z malčkom jih lahko uporabite za vstavljanje, kasneje pa je super dodatek k različnim domišljijskim scenarijem! Lahko pa je tudi škatla skrivnosti ali družinskih hvaležnosti.

Otrok, ki se postavi s škatlo za obstojnost predmeta Grapat, notri potisne leseno lutko na količke. Slika je bila posneta v okviru Grapatove kampanje Happy Place.

6. UOKVIRITE LETNE ČASE ALI SVOJE ZAKLADE

In nenazadnje je tukaj še en prikupen Grapat dodatek: DIY lesen okvir. Set pride s štirimi pripravljenimi palicami, iz katerih se sestavi okvir, s priloženim tulcem konopljine niti! Ko je sestavljen, je lahko čudovit osrednji del vašega doma: uporabite ga za shranjevanje slik, majhnih ali velikih del malih umetnikov, zbirke iz narave – sedaj pa tudi mestnih zakladov! Okvir je popoln za uporabo pri tkanju po waldorfskem navdihu ali skupaj z vašo zbirko svile, trakov ali tankih izrezkov barvnega papirja.

Slika iz Grapatove nove kampanje Happy Place, ki prikazuje otroke, ki sedijo na ulici in se igrajo ter ustvarjajo kreativno sliko z uporabo novega lesenega okvirja.

Fotografija: Joguines Grapat. Vse pravice pridržane.