Barion Pixel

Les obožujemo, ker je naraven in edinstven material, ki vsako igračo, ki iz njega nastane, dela unikatno. V zadnjih časih postajajo lesene igrače ponovno priljubljene, saj jih zaradi njihove lepote in koristi, ki jih nudijo našim otrokom, vedno več staršev na novo odkriva (kar nas izjemno razveseljuje!). Kljub temu pa se nam včasih zdi, da so nekatere njihove lastnosti še vedno pozabljene in nas velikokrat presenetijo, ko naletimo nanje. Tudi mi jih še vedno odkrivamo: lesene igrače so drugačne kot masovno proizvedene plastične igrače, zato moramo z njimi tudi drugače ravnati. Pri Malih nog naokrog menimo, da je pomembno, da se občasno oglasimo in začnemo pogovor o vprašanjih, ki se najpogosteje pojavljajo. Da lahko še pred nakupom lesenih igrač bolje spoznate vse pomembne vidike in se bolj premišljeno in informirano odločite, ali so res prave za vas in za vašo družino. 

Čeprav mi določene lastnosti dojemamo preprosto kot naravo lesa in najdemo v njih celo nekaj wabisabi lepote, razumemo, da to ne odgovarja vsem – in s tem ni čisto nič narobe.

Wabisabi je japonska filozofija o estetiki, ki lepoto najde v nenehnih spremembah in nestalnosti življenja ter v nepravilnosti stvari. Poskuša nas opomniti, da smo v tem svetu vsi prehodna bitja: mi, ljudje, pa tudi materialni svet okrog nas, vse je del naravnega kroga rasti, propadanja in erozije v naravi. Sledi minevanja časa (grče, rja, sledovi obrabe, strije po porodu ali brazgotine po operacijah) so hkrati veličastne in melanholične, so del naravne in unikatne zgodbe vsake stvari.

Les ima lahko grče in znamenja

Les je resnično popoln v svoji nepopolnosti. Na njem lahko opazimo številne naravne lise in sledi, ki se včasih pokažejo tudi v izdelkih. Ima spremenljivo strukturo in barvo: lahko ima temnejše črte, različne vzorce in celo grče. Skozi ta znamenja je v vsakem kosu lesa zapisana edinstvena zgodovina časa in kraja, kjer je rastel, s seboj pa nosi tudi sledove blaginje in stisk, ki jih je posamezno drevo preživelo. Te variacije so dokaz naravnega izvora in kakovosti, zato mi nanje sploh ne gledamo kot na napake.

Tako kot so naša materina znamenja, brazgotine ali strije del naše lastne zgodbe in nas delajo posebne, tako tudi ti vzorci naredijo lesene igrače neponovljive. In prav te lastnosti skupaj z nami slavijo tudi številni proizvajalci, kot npr. Grimm’s ali Grapat. Ne le zato, ker bi bilo odstranjevanje teh znamenj v nasprotju s principi trajnostnega pogozdovanja (če bi želeli proizvesti igrače brez grč in »napak«, bi morali posekati veliko več dreves), ampak tudi zato, ker iskreno verjamemo, da prav to igrači vdahne individualnost. Poleg tega pa našim otrokom predaja tudi pomembno sporočilo: v uniformnem, s popolnostjo obsedenim svetom se moramo naučiti ne le sprejemati, ampak tudi spet ceniti našo naravno raznolikost in nepopolnosti.

Temne grče, ki jih lahko včasih vidimo na mavrici ali drugih igračah, so točke na drevesu, kjer je nekoč rasla veja, a se je odlomila ali odmrla tekom naravnega razvoja. Temnejše črte znotraj svetlejšega lesa (kot je recimo javor), so lahko sledi mineralov, ki nastanejo, ko drevo absorbira in odlaga minerale iz prsti.

Lesene igrače so bolj raznolike

Lesenih igrač ne oblikujejo le vzorci in grče, pač pa tudi človeške roke: ker so večinoma ročno izdelane, to pomeni, da dva kosa istega modela nikoli ne bosta popolnoma enaka. Nekateri naši partnerji, kot so Grimm’s, Holztiger, Grapat, Ocamora in Pojga ročno izrežejo, zbrusijo in/ali pobarvajo svoje izdelke – to počnejo zaradi vrednot, za katerimi stojijo. Pa četudi to pomeni, da so si izdelki med seboj različni ali »manj popolni«. Manjše asimetrije, razlike v teži ali debelini, neenakomeren nanos barve ali vzorec lesa, ki sveti skoznjo, prelivanje barv, nekoliko bolj grob zaključni premaz – za nas to niso napake, so normalni sestavni deli tovrstnih igrač.

Kar pomislite: globalno povpraševanje po nekaterih igračah je tolikšno, da proizvajalci z ročnim delom komaj uspejo polniti zaloge. Če bi bile zgoraj naštete značilnosti med strankami nezaželene, bi se jim zlahka izognili, izdelki pa bi bili bolj standardizirani, hitreje narejeni, cenejši in bolj profitabilni. A proizvajalci kljub temu nočejo avtomatizirati svojih procesov. Zakaj? Zanje je to pravzaprav vprašanje nazora, filozofije. Še enkrat, ne pravimo, da bi to moralo biti vsem všeč, želimo pa o tem govoriti, da boste ob nakupu take igrače vedeli, kakšen stil in ideja se skriva zadaj. Če so vam ljubše igrače brez teh nians, potem si poglejte izdelke drugih proizvajalcev v naši ponudbi, npr. Bajo ali Plan Toys.

Mavrice Grimm’s so na primer izrezane ročno in »na oko«, brez uporabe šablon, zaradi česar lahko pride do manjših razlik v velikosti ali pa do asimetrije. Zaradi ročne izdelave ima vsaka mavrica dve strani, zato lahko, če se med zlaganjem deli ne prilegajo dobro, preprosto obrnete lok naokrog. Če pa še vedno dvomite, da gre za vrednote in kakovost, vas vabimo, da si pobliže ogledate logotip znamke Grimm’s. Kaj vidite?

Les se lahko zlomi

Čeprav je les trajen material, ki nam lahko služi več generacij, to še ne pomeni, da je neuničljiv, ker… no, ker pravzaprav noben material ni! Izbiramo partnerje, ki zagotavljajo visoko kakovost: izbirajo prvovrsten les brez strukturnih napak, svoje izdelke oblikujejo in testirajo za dolgo življenjsko dobo in opravljajo izčrpno kontrolo kakovosti.

A les je naraven in živ material: nenehno se razvija in odziva na spremembe v okolju, kot je vročina ali vlaga. Če igrača ni bila shranjena na primernem mestu ali če preprosto znotraj nje prihaja do nevidnih napetosti in če nato igrača pade ali dobi močan udarec (sploh, če je ta pod določenim kotom glede na strukturo lesa), lahko poči. To značilnost pri cenejših plastičnih igračah jemljemo za skoraj samoumevno, ko se to zgodi z nam ljubo, nekoliko dražjo igračo, ki smo jo želeli imeti ob sebi leta in leta, pa nas to bolj prizadane.

Ampak – dobra novica je, da je kljub vsemu les bolj odporen od večine drugih materialov, zato taki pripetljaji niso zelo pogosti. Druga prednost pa je, da četudi se lesena igrača zlomi, nam je ni treba zavreči, saj jo zlahka popravimo. Potrebovali boste samo malce lepila za les in brusnega papirja – in seveda malo ljubezni. S tem boste igračo rešili samote (najbolj žalostna usoda vsake igrače je, da se z njo nihče ne igra), verjamemo pa tudi, da bo v današnjem svetu to poučna lekcija za otroke: resnične, dobre stvari lahko popravimo in še naprej ljubimo. Poškodbe so včasih normalne, rane pa so del nas. In velikokrat bodo te igrače na koncu vašim otrokom najbolj pri srcu. Pa še nekaj, če otroku ponudimo prave materiale in predmete, jih tako naučimo spoštljivega in previdnega rokovanja s stvarmi.

Kaj pa NI normalno?

Tudi če sprejmete vse te lastnosti, se lahko zgodi, da vse igrače, ki jih boste prejeli, ne bodo popolne. Tudi mi ali naši patnerji delamo napake, za katere pa se nikoli ne bi pretvarjali, da so del naše filozofije. Kaj torej za te igrače ni »normalno«? Če ob dostavi opazite kakšne poškodbe, kot so razpoke, odlomljeni koščki ali trščice, se s takimi igračami nikakor ne smete igrati. Svetujemo vam, da se v takih primerih obrnete na nas, da izdelek zamenjamo ali vam vrnemo denar.

Če gre za estetske razloge (to seveda ne velja za odstop od pogodbe in vračilo izdelka v originalni embalaži znotraj danega časovnega roka) ali če se izdelek poškoduje kasneje, med igro, pa vam izdelka mogoče ne bomo mogli zamenjati. Vsekakor pa se bomo potrudili poiskati nadomestek za polomljen del (če je to mogoče) ali pa vam bomo poslali kit za prvo pomoč.

Fotografije Grimm’s hiša in Grapat Nins so delo Giling-Galang Photography (Madžarska). Mavrica je uradna fotografija proizvajalca Ocamora. Vse pravice pridržane.