Barion Pixel

Napisali smo že, zakaj obožujemo lesene igrače in pripravili seznam stvari, za katere mislimo, da jih je dobro vedeti pred nakupom lesene igrače.  V tem članku pa smo zbrali nekaj praktičnih nasvetov, ki vam bodo pomagali ohraniti igrače v dobri formi, da boste v njih lahko uživali še dolgo let.

Hramba: Vlaga in vročina vplivata na strukturo lesa, ga deformirata in povečata verjetnost lomjlenja. Zato svetujemo, da igrač nikoli ne potopite v celoti v vodo, če se zmočijo, pa jih posušite počasi, na sobni temperaturi. Ne shranjujte jih v bližini radiatorjev ali v vlažnih prostorih.
Čiščenje: Nikoli ne uporabljajte kemikalij ali dezinfekcijskih sredstev na lesenih igračah, očistite jih le z vlažno krpo. Večkrat prejmemo zaskrbljena sporočila, če so igrače sploh varne, če jih ne moremo sterilizirati. Verjemite, varne so. Če les ni visoko zaščiten z laki in premazi in ima bolj naravno površino (kot pri igračah Grimm’s ali Grapat), je izjemno higieničen material. Ima antibakterijske lastnosti in sam po sebi uniči večino bakterij, ker dobro zadržuje vlago, kar pa uničuje mikrobe. Pomislite na leseno kuhalnico, ki jo že leta uporabljate brez kakšnih zdravstvenih težav. Resnično ne priporočamo nikakršnih močnejših kemikalij in razkužil, ker lahko uničijo barvo ali strukturo lesa, poleg tega pa jih bo les vpil, kar je za otroka, ki vse nosi v usta, veliko bolj nevarno, kot če igrače ne očistimo. Če ste kljub temu zaskrbljeni in bi želeli igračo temeljiteje očistiti, na primer po bolezni, dodajte vodi malce kisa. A bodite pazljivi, tudi to lahko namreč vpliva na barvo in je bolj priporočljivo za lesene igrače z debelejšim premazom.

Kaj storiti ob poškodbi: Če se igrača ali del igrače odlomi, lahko ta del zlahka zbrusimo in/ali zalepimo. Če nimate lepila za les, nas pocukajte za rokav, mogoče bomo imeli pri roki kakšen kit za prvo pomoč. Iz varnostnih razlogov polomljene igrače ne dajajte vašemu otroku, dokler ni popravljena. Pri nekaterih izdelkih lahko ob doplačilu naročite tudi nadomestne dele, a to ni vedno mogoče – loka mavrice na primer ni možno nadomestiti, ker je mavrica izrezana iz enega kosa lesa in se nadomestni del lahko ne bi prilegal.

Upoštevanje priporočljive starosti: Čeprav radi rečemo, da so številne igrače zaradi svoje odprtosti resnično brezčasne in primerne za vse starosti, to še ne pomeni, da lahko priporočljivo starost, ki je navedena na spletni strani in na izdelku, prezrete. Poskusite upoštevati te smernice in igrač ne dajajte mlajšim otrokom, sploh brez nadzora. Ne le zato, ker je igra mlajših otrok bolj groba, tudi ko imajo v rokah bolj občutljive igrače, ampak predvsem zato, ker lahko morebitna poškodba za vašega otroka predstavlja nevarnost.