Barion Pixel

Od vseh Waldorfskih vrednot mi je največ zadovoljstva dala globoka povezanost z naravo in s kolesom časa. Letni časi in spremembe v naravi se močno odražajo tako v vsakodnevnih dogodivščinah kot v posebnih priložnostih. Ko smo v prvem letu vrtca spoznali nekaj Waldorfskih načel, je bilo največje darilo prav spodbuda k opazovanju, povezovanju in iskanju čarovnije v svetu narave okrog nas.

Nekaj posebnega pa so bila tudi praznovanja na prelomu letnih časov in ne glede na to, ali naši otroci obiskujejo Waldorfsko ustanovo ali ne, verjamem, da nas lahko spoznavanje teh praznikov navdihne in nam pomaga vplesti drobne tradicije v družinsko življenje.

Praznik, ki skoraj sovpada z jesenskim enakonočjem in je znanilec tega svežega in pisanega letnega časa, je mihaelovo. Vsako leto ga praznujemo 29. septembra, ko je ravnovesje med svetlobo in temo skoraj popolno. Sprva je bil to krščanski praznik, katerega začetki segajo v Srednji vek, ko so pripravili žetveni festival in gostijo v čast nadangelu Mihaelu. Mihael, ki naj bi z mečem, skovanim iz zvezd, ukrotil zmaja, je simbol poguma. Uči nas, da premagamo strahove in poiščemo notranjo moč, s  katero bomo premagali svoje »zmaje«.

Mihaelovo pride v tistem času leta, ko potrebujemo pogum bolj kot ob kateri koli drugi prelomnici. Po žetvi praznujemo obilje, ki nam ga daje zemlja, a preteče sence hladnejših in temnejših dni, ki v nas znova vnašajo negotovost, nas že obkrožajo.

Po mihaelovem se začnemo spet zatekati v notranjost. Ko svetloba in toplota zunaj pojenjata, ju poskušamo nadomestiti in vnesti v naše domove s toplo juho, z zgodbo, ki pogreje srce ali z družinskim druženjem ob svečah.

Tradicionalno je to tudi obdobje novih začetkov: stoletja nazaj je bil to čas, ko so se obnovile pogodbe med gospodarji in najemniki, na sejmih so najeli nove služabnike in pomočnike, začele so se šole. Še danes imamo ob začetku šole in vrtca nekateri občutek, da je bolj novo leto kot v začetku januarja. Starši in otroci stopamo po poti novih izzivov in se počutimo skoraj, kot da bi se spopadali z »zmajem«, saj nas opogumi, da se dvignemo in rastemo.

Kako lahko praznujemo

Tako kot pri majhnih otrocih, duha in pomena praznika nikoli ne zasejemo z besedami ali razlago, ampak z majhnimi tradicijami in dejanji, zato smo zbrali nekaj idej, kako lahko praznik in letni čas vključimo v družinsko življenje:

1. Pripravite jesensko sezonsko mizo: izberite polico ali mizico in jo okrasite v duhu letnega časa. Uporabite lahko svilene trakove ali naravne zaklade, kot so listi, želodi, buče, ki jih naberete na sprehodih. Dodate lahko tudi lesene gozdne živali, del slavnostnega obroča s svečko ali čudovite Ambrosius jesenske vile. Na mihaelovo se jim lahko pridruži še lesen zmaj z vitezom ali pa nekaj mihaelovih vilinskih marjetic, ki v krasnih barvah zacvetijo prav v tem času.

2. Pripovedujte ali zaigrajte zgodbe z zmajem: V Waldorfskih šolah je dobro poznana in priljubljena zgodba o sv. Juriju in zmaju, lahko pa poiščete pravljice ali slikanice na temo zmaja, ki bodo bolj primerne za otrokovo starost. Meni je na primer všeč tale, ki jo založba Floris Books deli na svoji strani v angleščini (iz ene njihovih publikacij), lahko pa si izmislite čisto svoje zgodbe. Improvizirane zgodbe, ki se prenašajo od ust do ust, imajo v sebi vedno neko svojo moč. Mislim, da otrokom nikoli ni treba posebej razlagati naukov pravljic, če pa pogovor privede do tega, lahko priložnost v tem letnem času vedno izkoristite za pogovor o dobrem in slabem.

3. Pripravite mihaelovo tehtnico (ali kozarec): O dobrem in slabem lahko na oprijemljiv način govorimo tudi s pomočjo tehtnice (ki je tudi simbol Mihaelovega) na sezonski mizi, kot to počnejo v nekaterih Waldorfskih ustanovah. Na eno stran tehtnice lahko položite temne kamne, ki predstavljajo slabo, in prosite otroke, naj jih uravnovesijo s svetlimi, belimi kamni, ki simbolizirajo dobro na svetu. Moja poenostavljena verzija je kozarec, v katerega postopoma dodajamo temne in bele kamenčke in se pogovarjamo o tem, kako pomembno je, da se vedno trudimo za več svetlobe in dobrote.

 4. Oblecite zlato ogrinjalo in se podajte na drzne avanture: Če radi ustvarjate, lahko poskusite pobarvati zlato svileno ogrinjalo (npr. s cvetovi ognjiča) za malega viteza (lahko pa ga poiščete tudi v naši trgovini). Iz vej in volne mu lahko naredite še meč, da se bo pogumno podal dogodivščinam, kot je sprehod po temi, naproti.

5. Skupaj pripravite zmajev kruh: Peka z otroki je vedno nepozabna izkušnja, kaj šele, če skupaj pečete pravega zmaja! Običajno štruco oblikujte v zmaja, okrasite jo z mandlji za bodice in rozinami za oči, potem pa se na mihaelovo skupaj pogostite.

6. Naredite in spuščajte zmaja: Jesen je pravi letni čas za spuščanje zmajev. Izdelava ni tako zahtevna, kot se zdi, na voljo je veliko tutorialov, s katerimi bo to otročje lahko! Mogoče ga lahko tokrat naredite v obliki zvezde, da boste spuščali utrinke.

7. Prižgite svečo ob družinskih obrokih: Mihaelovo je dan, ko lahko svetlobo v naše domove povabimo tako, da prižgemo svečko ob obroku, ki ga pojemo vsi skupaj. To je lahko zajtrk ali večerja, druženje ob plamenu sveče in deljenje zgodb, ki smo jih doživeli čez dan, je drobna, a izjemno osrečujoča navada. Jaz pa sploh obožujem vonj čebeljega voska, ki v tem času napolni naš dom!

Seveda ni treba, da vse ideje stlačimo v en dan, raje uživajmo v teh drobnih trenutkih tekom prihajajočih tednov ali celo let. Kaj pa vi, imate še kakšno drugo družinsko tradicijo v tem času leta?

Seznoski navdih sama vedno rada poiščem v (angleških) knjigah:  “All Year Around”; “Festivals, Family and Food” in “Celebrating Festivals with Children”.

Fotografija: Edina Mocz-Horvath, Giling-Galang Photography (Madžarska).