Barion Pixel

ČAROBNOST IN POMEN: PREPROSTE IDEJE ZA ČUDOVITA ROJSTNODNEVNA PRAZNOVANJA

Le peščica stvari je bolj čarobnih od otroških spominov. Od tistih sladkih, starih izkušenj, ki so pomagale preoblikovati naše duše in občutke v to, kar so danes. Kaj pa ti občutiš, ko pomisliš nanje? Začudenje, občudovanje ali mogoče raziskovalni duh in pričakovanje? In veš kaj? Nisi edina!

Posebne priložnosti že od malih nog dalje v srca (in misli) naših najmlajših vnašajo čustveno vrednost. Rojstni dnevi so popoln primer tega: otroci vsepovsod po svetu so vznemirjeni, ko spet napoči njihov dan, in ga pogosto tudi uporabljajo kot referenčno točko za merjenje časa.

Zaradi njihovega navdušenja se tudi mi, starši, hitro spozabimo in začnemo polniti otrokove posebne dni z dovršenimi tematskimi zabavami, s tortami, večjimi od tistih na poročnih slavjih, z morjem balonov, z disko plesnimi tekmovanji, z izleti v Legoland in še bi lahko naštevali. Po svoje je to naraven odziv – našim slavljencem in slavljenkam pač želimo ponuditi le najboljše!

Ampak – a ta ekstravagantna presenečenja zares ustvarjajo najlepše spomine? Ali so – tako kot v vsakodnevnem življenju – najmanjše in najbolj preproste stvari in navade tiste, ki se najbolj vtisnejo v otrokove misli? In zakaj ne bi namesto kopičenja navdušenja našim malim potepuhom raje pripravili čudovito pomenljive rojstne dni s peščico preprostih gest, ki bodo za vedno vžgale te spomine v njihova srca?

KAJ ROJSTNI DNEVI POMENIJO NAŠIM OTROKOM?

Vsi seveda vemo, da je rojstni dan za vsakega malčka nekaj posebnega. Je priložnost, da se počuti edinstvenega in pomembnega – ampak, ali si vedela, da imajo ta praznovanja v zgodnjih otroških letih zanj resnično pomemben pomen?

Tule so razlogi, zakaj:

• Rojstni dnevi otroku dajejo zagotovilo, da je zaželen in ljubljen. In tega res ni mogoče prepogosto povedati ali pokazati! Daje mu občutek varnosti in pripadnosti in je dokaz, da je popolnoma edinstvena mala oseba, ki se še izgrajuje.

• Ni boljšega dne za poslušanje lastnih življenjskih zgodb od rojstnega dne! Ko naši najmlajši slišijo (in ponotranjijo) zgodbe o samem sebi, lažje razvijajo občutek sebe in iz leta v leto gradijo svojo identiteto. Neprecenljivo darilo!

• Rojstni dnevi so tudi popolna priložnost, da pogledamo v prihodnost in označimo začetek novega leta v otrokovem življenju, za nas in zanj: ne le zato, ker se Zemlja vrti okrog sonca, ampak ker je to začetna točka za nove razvojne mejnike, ki jih bo dosegel (te spremembe so v otroštvu tako hitre, da se je včasih prav prijetno nasloniti nazaj in jih praznovati!).

KAJ V ROJSTNE DNI VNAŠA ČAROBNOST IN POMEN?

Kot smo že povedali, verjamemo, da so preproste geste izjemno pomembne za male duše. Skozi leta smo nabrali kar nekaj takih dejanj, ki smo jih vpletli v podobo našega družinskega življenja. Večinoma izhajajo iz Waldorfskih običajev, kjer so praznovanja še posebej pomembna, a prav zagotovo ti ni treba biti Waldorfski starš, da začneš z njimi lepšati družinska praznovanja!

1. ODŠTEVANJE DO NJIHOVEGA POSEBNEGA DNE

Zakaj? Danes se vse dogaja tako hitro, da otroci pogosto sploh ne doživijo veselega vznemirjenja pričakovanja. A tako kot postanejo štirje adventni tedni za naše otroke pravzaprav del božičnega praznovanja, tako bo čakanje na naslednji neverjetni rojstni dan samo še povečalo njihovo navdušenje. Obenem pa se bo tudi podaljšal čas za praznovanje, otroci pa se bodo lažje smiselno povezali s tem pomembnim dogodkom in se pripravili nanj.

Kako? Ker je čas za mlajše otroke še precej abstrakten koncept, jim lahko s praktičnimi pripomočki za odštevanje dni pomagamo razumeti bistvo in dodatno popestrimo njihovo pričakovanje z igro čakanja!

Kaj? Premikanje male figurice po potki, narejeni recimo iz Grimm’s slavnostnega obroča, je lahko nežen in zadovoljujoč način odštevanja do otrokovega posebnega dne: vsako jutro, ko se zbudi, lahko steče k obroču in figurico premakne za eno luknjico naprej.

Če pa slavnostnega obroča nimate (ali ga ne želite narediti), lahko skupaj s slavljencem izdelate »svečo pričakovanja«. Preprosto naredite svečo iz čebeljega voska ali uporabite kakšno nerabljeno svečo, ki poležava doma, ter nanjo narišite oznake (na primer s Stockmar voskom ali stopljenimi voščenkami) za toliko noči, kolikor jih je še preostalo do velikega dne. Nato svečko vsak večer skupaj prižgite in opazujte, kako dogori do naslednje oznake – to je zares praktična oblika pričakovanja!

2. SVEČKA ROJSTNODNEVEGA VEČERA

Zakaj? Ritual pihanja posebne svečke na večer pred rojstnim dnem je intimen način, s katerim lahko najožji družinski člani zaznamujejo prehod iz enega otrokovega leta v naslednje in se nežno prepustijo prihajajočemu dnevu. (Za našo družino je to ena najbolj posebnih navad – včasih je celo bolj svečana in ganljiva kot dejansko praznovanje naslednji dan!)

Kako? Na predvečer za otroka in zase ustvari tiho, mirno priložnost, da lahko razmislita, kako se vrti krog časa – poskusi zmanjšati umetno svetlobo in vonjave iz zunanjega sveta. Ta trenutek se vrti samo okrog njega in tebe – njegove najtesnejše družine.

Kaj? Po navdihu kratke Waldorfske pesmice, je vse, kar potrebuješ, sveča, preden se otrok odpravi spat (lahko je to tudi »svečka pričakovanja«, če si jo uporabila). Prižgi jo in otroku povej, da, ker ima danes, na primer, štiri leta, dobi štiri posebne poljubčke. Potem, ko skupaj upihneta svečko, pa ga spomni, naj se čisto tiho (da ne prekine čarovnije) odplazi v posteljo. Ko se noč prevesi v nov dan, se bo otrok zbudil leto starejši – in dobil še več poljubčkov!

3. ROJSTNODNEVNA KRONA IN OGRINJALO

Zakaj? Ta običaj, ki ima spet Waldorfske korenine, a se ga lahko poslužujejo vse družine, je hkrati zabaven in pomenljiv: dotika se otroške ljubezni do domišljije in igre vlog, na malce globlji ravni pa v sebi skriva tudi nekaj starodavne simbolike (npr. kot pri starih obredih kronanja, kjer so s krono med drugim povezali naš zemeljski obstoj z nebesnim). In če že govorimo o kronah: si vedela, da je bilo v starih časih praznovanje ali že samo obeleževanje rojstnih dni privilegij članov kraljeve družine?

Kako? Na ta ritual se pripravimo brez težav: poskrbeti moramo samo, da ima naš slavljenec nekaj podobnega kroni, kar si bo poveznil na glavo, in nekaj, kar mu bo služilo kot krasno rojstnodnevno ogrinjalo! Zjutraj ju lahko zložiš zraven otroške postelje ali ju položiš na mizo ob zajtrku – če ti je ljubše, pa ju lahko preprosto daš otroku, da se vanju obleče ob začetku rojstnodnevne zabave.

Kaj? Pri rojstnodnevnih kronah smo lahko tako pikolovski ali minimalistični, kot želimo. V Waldorfskih krogih so krone pogosto narejene iz filca, nanje pa so prišite številke, pravljične figure ali čarobne barve, ki ponazarjajo osebnost otroka, ki jo bo nosil. Nekateri starši krone izdelajo sami, kar je že samo po sebi krasna tradicija: ročno izdelana krona zagotovo prihaja naravnost iz srca! Seveda pa imamo tudi že izdelane krone, ki so preprosto čudovite, kot je recimo tale iz Sarah’s Silk – pri njih najdeš tudi super svilene trakove, ki lahko služijo kot rojstnodnevno ogrinjalo. Če so ti ljubše preproste stvari, pa lahko krono enostavno izdelaš iz zlatega kartona (tudi to počnejo v nekaterih Waldorfskih vrtcih).

4. ZAVIJ SVOJE DARILO V SVILO

Zakaj? Vsi smo že videli, kako se otroci lahko zaljubijo v darilni papir – včasih jim je celo bolj všeč, kot darilo samo! Zavijanje darila v svilo je trajnostna alternativa običajnemu papirju, hkrati pa našim otrokom ponuja dodatno priložnost za igro z nečim tako preprostim, a čudovitim, kot je mehka, voljna svila.

Kako? Ni pravega ali napačnega načina, kako zaviti svilo okrog darila. Poigraj se s trakovi in mogoče uporabi še sveže cvetje za dekoracijo. Če si zares drzna, pa se lahko preizkusiš v na videz preprosti japonski tehniki zavijanja z blagom, imenovani furoshiki. Darila, zavita v svilo, so res krasna in elegantna in bodo otroku vsaj toliko zanimiva, kot kateri koli drugi darilni papir na svetu.

Kaj? Tudi na ta ritual se zlahka pripravimo, potrebujemo samo nekaj svilenega blaga. Če ga otrok že ima, si ga lahko sposodimo kar pri njem, sicer pa kupimo novega ali ga celo pobarvamo sami. Tudi trgovine z rabljenimi oblačili so lahko odlična najdišča za svilene rute. Pri nas doma imamo majhno zbirko trakov Sarah’s Silk, ki jih uporabljamo iz leta v leto – včasih pa dodamo kakšnega novega, da popestrimo običaj (in obogatimo darilo).

5. OKROG ROJSTNODNEVNEGA OBROČA

Zakaj? Krožna oblika rojstnodnevnega obroča v sebi nosi veliko simbolike in energije. Samo pomisli: krog je neskončen in popoln, sprehod okrog njega pa je idealna analogija za naše popotovanje od enega rojstnega dne k naslednjemu … Pristanemo na istem mestu, a smo modrejši, kot prejšnje leto. Poleg tega pa obroč ponazarja tudi toploto našega lastnega družinskega kroga.

Po naših izkušnjah je personaliziran rojstnodnevni venec (sploh, ko ga združimo z rojstnodnevno zgodbo – več o njej v nadaljevanju!) subtilen način, kako lahko prenesemo fokus iz rojstnodnevne torte, ki po navadi kraljuje na zabavah, na samega slavljenca! In čeprav je torta pomemben del dogodka, postane tako celotno praznovanje še malo bolj intimno in posebno.

Kako? Uporaba klasičnega lesenega obroča ali venca, ki je lahko isti, kot tisti, s katerim smo odštevali dneve do rojstnega dne, ni nič novega. Izhaja iz nemških običajev, kjer so med prvimi začeli praznovati otroške rojstne dni (poimenovali so jih Kinderfeste). Namesto na torto, so svečke postavili na venec, na sredino pa položili večjo »svečo za srečo« in jo pustili goreti ves dan.

Kaj? Na sredo mize postavimo leseni Grimm’s slavnostni obroč (zraven ali kar okrog torte) in ga okrasimo s svečkami in figuricami, ki so povezane s slavljencem. To so lahko majhni simboli, ki predstavljajo njegove konjičke ali dosežke, s pomočjo stojala pa lahko dodamo celo kakšno fotografijo ali dve. Nanj lahko položimo tudi rože v vazici in sezonske Ambrosius vile, še bolj unikaten pa bo, če uporabimo zaklade Matere Narave…

6. ROJSTNODNEVNA ZGODBA

Zakaj? Osebnost otrok oblikujejo zgodbe. Ko leto za letom poslušajo »isto« zgodbo o svojem življenju – ki seveda ni čisto enaka, saj z minevanjem časa dobiva nove čarobne plasti – ta prav zares postane del njih in zgradi spomine na prva leta življenja. Kako bi se sicer lahko spominjali tega časa, kot prav s poslušanjem zgodb o sebi vedno znova in znova? Otroci imajo radi ponavljanje, in to z razlogom: daje jim občutek varnosti in usidranosti v svojem prostoru v svetu. S ponavljanjem rojstnodnevne zgodbe, ki z vsakim letom dobi novo poglavje, se počutijo hkrati varne in edinstvene ter prave junake svojega življenja.

Kako? K pripovedovanju zgodb kot del otrokovega rojstnodnevnega rituala lahko pristopimo na različne načine. Noben ni boljši ali slabši, zato lahko izberemo tistega, ki se najbolje združuje z našimi že obstoječimi navadami. Nam je najljubša spet ena od Waldorfskih tradicij, po kateri zgodbo vedno začnemo pripovedovati s čudovito staro pripovedjo o tem, kako so otroci z zvezdnatega neba preko mavričnega mosta prišli na Zemljo (če dobro pomisliš, ta zgodba pravzaprav poveže nebesa in zemljo na podoben način, kot zgodba o tem, da »štorklja prinese dojenčka«).

Ko pride naš otrok, dobi svoje, unikatno ime – od tu naprej pa pripoved nadaljujemo z otrokovo življenjsko zgodbo, ki jo pletemo iz leta v leto in z njo toplo ovijamo otroka, kot mehka odeja. Montessori »rojstnodnevni sprehod«, kjer otrok drži globus in se sprehodi okrog sonca, med tem pa deli fotografije in anekdote iz svojega življenja, temelji na podobni ideji in je še en krasen način, kako v praznovanja vnesti še več pomena!

Kaj? Ena od super stvari pri pripovedovanju rojstnodnevne zgodbe je, da jo lahko prilagodimo ostalim običajem, ki smo jih že vpeljali. Nam je res všeč prižiganje svečk na rojstnodnevnem obroču, eno za vsako leto, o katerem pripovedujemo. V drugih družinah pa med pripovedovanjem zgodbe premikajo figurice vzdolž obroča, kar je tudi zelo igrivo in polno skritega pomena. Če želiš, se lahko v to dejanje brez težav vključijo tudi ostali družinski člani. Mogoče bi vsak od njih želel podeliti svoj najljubši spomin na slavljenca iz preteklega leta?

7. NAJBOLJŠA KNJIGA, KI JE BILA KADARKOLI “NAPISANA”

Zakaj? Ta ritual vključuje vso družino, poleg tega pa je najbolj usmerjen v prihodnost, zato ima velik potencial, da postane dragocen zaklad za otroka, ko odraste: čisto prava knjiga otroštva, z osebnimi sporočili vsakega družinskega člana, ki ima otroka rad vse od dne, ko se je rodil.

Kako? Napiši najljubše spomine na svojega otroka iz preteklega leta in prosi ostale družinske člane, da naredijo enako. Lahko tudi citiraš besede slavljenca, morda ima tudi on kakšno ganljivo ali zabavno misel, ki bi se je želel spominjati, ko odraste.

Kaj? Seveda ti ni treba oblikovati prave knjige. Svoje misli lahko napišete na rojstnodnevne voščilnice, ki jih preprosto shraniš v škatli. Če boste s svojimi sporočili ljubezni in praznovanja (in tudi fotografijami, seveda!) skozi leta napolnili velik, prazen zvezek, pa bo to darilu vneslo še kanček nostalgije in čustev. Izbira je tvoja – še dobro, da ni pravilnega in napačnega odgovora!

OHRANJANJE ROJSTNODNEVNE ČAROBNOSTI

Se spomniš, kako starši pogosto želimo stlačiti preveč stvari v en rojstni dan? To počnemo, ker želimo otroku »dati« nekaj novega, unikatnega, nekaj, kar bo kljubovalo času: spomin, ki ga bo v sebi nosil vse življenje, spomin na čas, ko se je počutil, kot da je najbolj poseben otrok na tem svetu.

Prepričani smo, da se skrivnost tega skriva v novosti. Za otroke pa so pav drobne tradicije in rituali, ki se ponavljajo iz leta v leto, tisti, ki bodo na koncu v njihovih srcih zavzeli največ prostora. V najzgodnejših letih je prav to čarobno ponavljanje tisto, zaradi česar je družina družina, zaradi česar nastanejo spomini.

Zato smo zate pripravili peščico preprostih idej. Mogoče boš nekatere od njih (ali kar vse!) uporabljala iz leta v leto, ohranjala rojstnodnevno čarobnost skozi celo leto in rojstnodnevnemu junaku ponudila nekaj, česar se lahko spominja in hkrati veseli, ko bo spet ob naključnem času začel spraševati o rojstnem dnevu: Kako bo izgledalo letos? Bom spet občutil čarobnost? Bomo prižgali svečke in pripovedovali zgodbe? … A obstaja še boljši način, kako naše male popotnike obdržati na tistem mavričnem mostu pod zvezdami?

Fotografija: Edina Mocz-Horvath (Hungary). Vse pravice zadržane. 

SORODNI IZDELKI