Igramo se mamo

Starševski dnevnik

Narejeno v naravi: razumeti lesene igrače

Les obožujemo, ker je naraven in edinstven material, ki vsako igračo, ki iz njega nastane, dela unikatno. V zadnjih časih postajajo lesene igrače ponovno priljubljene, saj jih zaradi njihove lepote in koristi, ki jih nudijo našim otrokom, vedno več staršev na novo odkriva (kar nas izjemno razveseljuje!). Kljub temu pa se nam včasih zdi, da so nekatere njihove lastnosti še vedno pozabljene in nas velikokrat presenetijo, ko naletimo nanje. Tudi mi jih še vedno odkrivamo: lesene igrače so drugačne kot masovno proizvedene plastične igrače, zato moramo z njimi tudi drugače ravnati. Pri Malih nog naokrog menimo, da je pomembno, da se občasno oglasimo in začnemo pogovor o vprašanjih, ki se najpogosteje pojavljajo. Da lahko še pred nakupom lesenih igrač bolje spoznate vse pomembne vidike in se bolj premišljeno in informirano odločite, ali so res prave za vas in za vašo družino.  več

Sedem razlogov, zakaj imamo radi naravne igrače

Mislim, da ni nobena skrivnost, da smo pri nas doma zaljubljeni v naravne igrače. To je ljubezen, ki se je v zadnjih letih razvijala počasi in skoraj neopazno – in zdaj lahko rečemo, da smo ji popolnoma predani. Naravne igrače niso le spremenile vzdušja v našem domu, pač pa so vplivale tudi na otrokovo igro in na naše razmišljanje o njej. Na kratko – naravne igrače smo vzljubili, ker nam prinašajo lepoto, veselje in spoštovanje ter nas ponovno povezujejo z naravo.  Naj vam podrobneje razložim, kaj s tem mislim. Pripravila sem kratek seznam razlogov (pravljičnih sedem), zakaj izbrati naravne igrače.

1. Naravne igrače so preprosto čudovite.

Igrače iz naravnih materialov imajo svojo estetsko privlačnost, zato jih ne želim skrivati na dnu škatel ali košar. Obenem pa tudi verjamem, da sta lepota in harmonija za otroka resnično pomembni, naši otroci namreč kot majhne gobe vpijajo vse, s čimer jih obdajamo. Ali kot pravi meni najljubši citat Marie Montessori:

več

Igram se mamo

Rojstvo otroka je najbolj čudovita in vznemirljiva stvar na svetu – nič čudnega, da novorojenčki dobijo tako veliko pozornosti! Izkusimo na tisoče pregledov, obiskov in zaslišanj zdravstvenih delavcev ter dobronamernih sorodnikov in prijateljev. Poskrbeti moramo, da se dojenček pravilno doji, da pridobi dovolj teže, prespi noč in se razvija tako, kot je »treba«. Celoten sistem je naravnan tako, da poskrbi zanj in za njegov razvoj. In to je super – tako nedvomno mora biti! A medtem ko je okrog malih čudežnih dišečih štručk veliko vznemirjenja in pompa, nihče zares ne pomisli na mamo. Čeprav se z rojstvom otroka tudi zanjo začne povsem nova zgodba. Zgodba nove osebe: MAME.

več