Igram se mamo

Playing a Mother

Sedem razlogov, zakaj imamo radi naravne igrače

Mislim, da ni nobena skrivnost, da smo pri nas doma zaljubljeni v naravne igrače. To je ljubezen, ki se je v zadnjih letih razvijala počasi in skoraj neopazno – in zdaj lahko rečemo, da smo ji popolnoma predani. Naravne igrače niso le spremenile vzdušja v našem domu, pač pa so vplivale tudi na otrokovo igro in na naše razmišljanje o njej. Na kratko – naravne igrače smo vzljubili, ker nam prinašajo lepoto, veselje in spoštovanje ter nas ponovno povezujejo z naravo.  Naj vam podrobneje razložim, kaj s tem mislim. Pripravila sem kratek seznam razlogov (pravljičnih sedem), zakaj izbrati naravne igrače.

1. Naravne igrače so preprosto čudovite.

Igrače iz naravnih materialov imajo svojo estetsko privlačnost, zato jih ne želim skrivati na dnu škatel ali košar. Obenem pa tudi verjamem, da sta lepota in harmonija za otroka resnično pomembni, naši otroci namreč kot majhne gobe vpijajo vse, s čimer jih obdajamo. Ali kot pravi meni najljubši citat Marie Montessori:

več

Igram se mamo

Rojstvo otroka je najbolj čudovita in vznemirljiva stvar na svetu – nič čudnega, da novorojenčki dobijo tako veliko pozornosti! Izkusimo na tisoče pregledov, obiskov in zaslišanj zdravstvenih delavcev ter dobronamernih sorodnikov in prijateljev. Poskrbeti moramo, da se dojenček pravilno doji, da pridobi dovolj teže, prespi noč in se razvija tako, kot je »treba«. Celoten sistem je naravnan tako, da poskrbi zanj in za njegov razvoj. In to je super – tako nedvomno mora biti! A medtem ko je okrog malih čudežnih dišečih štručk veliko vznemirjenja in pompa, nihče zares ne pomisli na mamo. Čeprav se z rojstvom otroka tudi zanjo začne povsem nova zgodba. Zgodba nove osebe: MAME.

več