Barion Pixel

Zakaj je igra vlog najboljša vrsta igre?

Na otroško igro vlog pogosto gledamo, kot na nekaj zabavnega in domišljijskega, a odrasli nekako mislimo, da je njena edukativna komponenta omejena. Konec koncev so sestavljanke ali igre s številkami in črkami zagotovo bolj koristne, kajne? Zadnje raziskave kažejo, da ima prosta domišljijska igra, ki jo vodi otrok, kamor sodi tudi igra vlog, veliko pozitivnih učinkov in je eden najboljših načinov učenja in razvijanja ključnih spretnosti v zgodnjih letih. In povedali vam bomo, zakaj!

Igraj se, kot Rimljan: Terni Lapilli

Iščeš novo idejo za igro? Igraj se, kot so se tudi starodavni Rimljani igrali! Poskušaj igro Terni Lapilli, z uporabo natiskane igralne podlage in nekaj barvitih Grapat mandal iz svoje skrinjice igrač!

5 idej za igro z Grapat žuželkami

Grapat v katalonščini pomeni “peščica” – in te njegove žuželke so res ena pest ljubkih elementov! Tako kot vse druge Grapat igrače, so priložene brez navodil za igranje. Vse je odvisno od otrokove domišljije: tako kot pri kamenčkih, palicah ali storžkih, se najde na stotine načinov, kako jih vključiti v svoj čarobni svet igre! In čeprav so to čudoviti materiali za odprto igro, smo za vas vseeno zbrali nekaj preprostih idej za igranje! Ne kot priročnik, ampak zato, da si lahko ogledate kako vsestranske so te igrače za domišljijsko igro. In kdo ve, morda ravno zato, da vas navduši za lastne zamisli?

Čarobnost in pomen: Preproste ideje za čudovita rojstnodnevna praznovanja

Majhne stvari navadno pustijo največji vtis. Z mislijo na to, smo pripravili nekaj rojstnodnevnih idej za praznovanje, ki so zakoreninjene v Waldorfski tradiciji, in za katere verjamemo, da bodo prispevale k stvaritvi vrednih in čarobnih spominov – ne le za otroke, ampak za celotno družino!

PlanToys po svetu, PlanToys po Sloveniji

PlanToys je ena izmed naših najljubših znamk in če pogledamo nazaj, ko smo jih vključili v našo ponudbo, smo bili resnično zelo presenečeni, kako malo ljudi jo pozna v naši zeleni deželici! Konec koncev je ta znamka izjemno popularna po svetu, njeno ime pa je že skoraj sinonim za visoko kvalitetne, moderne, izobraževalne – in na koncu vsega tega še – trajnostne lesene igrače! In čeprav smo izjemno veseli, da vidimo PlanToys igrače v vaših košaricah pri vsakem drugem naročilu, se nočemo ustaviti tu. Še vedno imamo skrito željo, da PlanToys postane najpopularnejša znamka igrač v Sloveniji. Velike ambicije? Mogoče. Ampak menimo, da bi si te igrače resnično zaslužile ta naziv!

Da bi pomagali širiti ljubezen do te neverjetne znamke igrač in osvojili tudi srce Slovenije, smo se skupaj s PlanToys Slovenija povezali v majhno akcijo. read more

Razumevanje otrokove igre: Senzorični raziskovalec (4-10 mesecev)

Otroci imajo naraven instinkt za igranje in raziskovanje sveta okrog njih, preprosto zato, ker je to njihov prvi način učenja. Dobra novica je ta, da je ta želja do igre tako močna, tako globoko zapisana v njihovi naravi, da je z nobenim dejanjem ne moremo ustaviti. V prvih letih življenja imajo otroci čisto svoj učni načrt in odločeni so ga uresničiti z rušilno močjo. read more

Praznujemo mihaelovo, pozdravljamo jesen

Od vseh Waldorfskih vrednot mi je največ zadovoljstva dala globoka povezanost z naravo in s kolesom časa. Letni časi in spremembe v naravi se močno odražajo tako v vsakodnevnih dogodivščinah kot v posebnih priložnostih. Ko smo v prvem letu vrtca spoznali nekaj Waldorfskih načel, je bilo največje darilo prav spodbuda k opazovanju, povezovanju in iskanju čarovnije v svetu narave okrog nas.

Nekaj posebnega pa so bila tudi praznovanja na prelomu letnih časov in ne glede na to, ali naši otroci obiskujejo Waldorfsko ustanovo ali ne, verjamem, da nas lahko spoznavanje teh praznikov navdihne in nam pomaga vplesti drobne tradicije v družinsko življenje. read more

Naša zgodba o mihaelovem

Vipavska dolina je čarobna: tukajšnja narava v sebi skriva nekaj globokega, skoraj mitičnega. Zdi se, kot da vsak skriti kotiček hrani svojo zgodbo in nas vabi, da jo s svojo iskrivo domišljijo preberemo.

Prav obožujem jutranje meglice, ki s prihodom jeseni prekrijejo prebujajočo se, zehajočo dolino. Nad našo vasjo je majhen hrib in zdi se, kot da vsa megla izvira od tam. Kot da bi se med drevesi skrivala votlina s potočkom, od koder bi tekoče bele meglice začele padati navzdol v kotlino. Ta prizor me je nekega jutra, ko smo se odpravljali v vrtec, tako prevzel, da sem ga pokazala sinu: »Poglej, zmaj se je zbudil in s svojo sapo polni dolino!« Njegove oči so se široko odprle in s plahim presenečenjem uprle vame: »Kako to misliš, zmaj read more

Minutka igre: Grapat Tedenski Koledar

Naše roke so naše najmočnejše orodje. Z njimi odkrivamo in se povezujemo s svetom. Večina učenja se zgodi prav preko njih. To še posebej velja za otroke: ko delajo z rokami, ko se dotikajo, obračajo, preoblikujejo, razvijajo zelo konkretno razumevanje materialov. S pomočjo rok postanejo celo abstraktni koncepti, kot so številke ali čas, zlahka razumljivi. read more

Trenutek za umetnost: slikanje z vodo

Poznate tiste Buda tablice, ki so zdaj povsod po svetu tako popularen umetniški meditacijski pripomoček? Prav luštne so: z mokrim čopičem slikate po tabli, ko voda izhlapi pa je pred vami spet prazno platno, ki vabi k novim umetnijam. Ko opazuješ, kako se nekaj spreminja v nič, je to res močna, skoraj terapevtska izkušnja. Nauči nas, da živimo in uživamo vsak trenutek dneva; da se osredotočimo na proces, ko nekaj ustvarimo in potem to izpustimo iz rok, z vsemi napakami ali neponovljivo popolnostjo.

read more

Sončni plastelin

Avgusta se vse vrti okrog poskočnega plesa vode in sonca. Narava vedno navdihuje našo igro in ta mesec sta prav bleščeče modra in rumena tisti barvi, ki sijeta na naših policah z igračami, na naravni mizi in celo na naših ustvarjalnih izdelkih!

Ena od aktivnosti, v katerih smo uživali zadnje dni, da bi lažje preživeli najhujšo vročino dneva, je igranje z doma narejenim plastelinom. In seveda smo ga okrasili z zlato barvo – in to na sinovo izrecno željo, zamislil si je namreč, da bi ustvaril nič manj kot Sonce!

Ko nam zmanjka kupljenega plastelina, vedno kar doma pripravimo malo zaloge. In ker je priprava tako preprosta, sem se odločila, da jo bom delila tudi z vami. Izdelava vam bo vzela samo nekaj trenutkov, plastelin ne bi mogel biti bolj naraven, v zaprti posodi pa bo ostal svež še dolgo časa! read more

Kako skrbeti za lesene igrače, da bomo v njih še dolgo uživali?

Napisali smo že, zakaj obožujemo lesene igrače in pripravili seznam stvari, za katere mislimo, da jih je dobro vedeti pred nakupom lesene igrače.  V tem članku pa smo zbrali nekaj praktičnih nasvetov, ki vam bodo pomagali ohraniti igrače v dobri formi, da boste v njih lahko uživali še dolgo let.

Hramba: Vlaga in vročina vplivata na strukturo lesa, ga deformirata in povečata verjetnost lomjlenja. Zato svetujemo, da igrač nikoli ne potopite v celoti v vodo, če se zmočijo, pa jih posušite počasi, na sobni temperaturi. Ne shranjujte jih v bližini radiatorjev ali v vlažnih prostorih.
read more

Narejeno v naravi: razumeti lesene igrače

Les obožujemo, ker je naraven in edinstven material, ki vsako igračo, ki iz njega nastane, dela unikatno. V zadnjih časih postajajo lesene igrače ponovno priljubljene, saj jih zaradi njihove lepote in koristi, ki jih nudijo našim otrokom, vedno več staršev na novo odkriva (kar nas izjemno razveseljuje!). Kljub temu pa se nam včasih zdi, da so nekatere njihove lastnosti še vedno pozabljene in nas velikokrat presenetijo, ko naletimo nanje. Tudi mi jih še vedno odkrivamo: lesene igrače so drugačne kot masovno proizvedene plastične igrače, zato moramo z njimi tudi drugače ravnati. Pri Malih nog naokrog menimo, da je pomembno, da se občasno oglasimo in začnemo pogovor o vprašanjih, ki se najpogosteje pojavljajo. Da lahko še pred nakupom lesenih igrač bolje spoznate vse pomembne vidike in se bolj premišljeno in informirano odločite, ali so res prave za vas in za vašo družino.  read more

Sedem razlogov, zakaj imamo radi naravne igrače

Mislim, da ni nobena skrivnost, da smo pri nas doma zaljubljeni v naravne igrače. To je ljubezen, ki se je v zadnjih letih razvijala počasi in skoraj neopazno – in zdaj lahko rečemo, da smo ji popolnoma predani. Naravne igrače niso le spremenile vzdušja v našem domu, pač pa so vplivale tudi na otrokovo igro in na naše razmišljanje o njej. Na kratko – naravne igrače smo vzljubili, ker nam prinašajo lepoto, veselje in spoštovanje ter nas ponovno povezujejo z naravo.  Naj vam podrobneje razložim, kaj s tem mislim. Pripravila sem kratek seznam razlogov (pravljičnih sedem), zakaj izbrati naravne igrače.

1. Naravne igrače so preprosto čudovite.

Igrače iz naravnih materialov imajo svojo estetsko privlačnost, zato jih ne želim skrivati na dnu škatel ali košar. Obenem pa tudi verjamem, da sta lepota in harmonija za otroka resnično pomembni, naši otroci namreč kot majhne gobe vpijajo vse, s čimer jih obdajamo. Ali kot pravi meni najljubši citat Marie Montessori:

read more

Igram se mamo

Rojstvo otroka je najbolj čudovita in vznemirljiva stvar na svetu – nič čudnega, da novorojenčki dobijo tako veliko pozornosti! Izkusimo na tisoče pregledov, obiskov in zaslišanj zdravstvenih delavcev ter dobronamernih sorodnikov in prijateljev. Poskrbeti moramo, da se dojenček pravilno doji, da pridobi dovolj teže, prespi noč in se razvija tako, kot je »treba«. Celoten sistem je naravnan tako, da poskrbi zanj in za njegov razvoj. In to je super – tako nedvomno mora biti! A medtem ko je okrog malih čudežnih dišečih štručk veliko vznemirjenja in pompa, nihče zares ne pomisli na mamo. Čeprav se z rojstvom otroka tudi zanjo začne povsem nova zgodba. Zgodba nove osebe: MAME.

read more